Tradycyjny strudel makowy z rodzynkami i twarogiem!

fajnainspiracja.pl 2 miesięcy temu

Dzisiejszy przepis na luksusowy strudel makowy z twarogiem i rodzynkami zapożyczyliśmy w naszej grupie na Facebooku Prima kuchařka od naszej czytelniczki Jany Podolákovej Burkartovej, dziękujemy. Możesz również podzielić się z nami swoim ulubionym deserem w tej grupie. Wystarczy dodać ładne zdjęcie ze składnikami i procesem. Zamieścimy ten przepis w naszym magazynie z przepisami. Możesz również podzielić się z nami i innymi czytelnikami tej grupy tym, co jesz dziś na lunch lub co przygotowujesz na przyjęcie urodzinowe.

Wróćmy jednak do naszego przepisu na warkocze z ciasta drożdżowego z makiem i twarogiem. Ciasta z makiem znane są głównie w Europie, wielu obcokrajowców nie zetknęło się z nimi gdzie indziej i nie ma pojęcia, iż ten wspaniały składnik można wykorzystać w wypiekach. A przecież to taki przysmak. Ten przepis jest raczej dla bardziej doświadczonych kucharzy i szefów kuchni.

Przepis na wspaniałe ciasto wiśniowe z sernikiem!

Jeśli szukasz więcej dobroci, koniecznie wypróbuj ten deser żurawinowy!


Mało składników, wiele smaków: trójkąty z kwaśnej śmietany jako przysmak

Co będzie potrzebne:

Ciasto:

  • 500 g zwykłej mąki
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru granulowanego
  • torebka cukru waniliowego
  • skórka z 1 cytryny
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 żółtka
  • kawałek roztopionego masła (80 g)
  • 3/4 drożdży
  • pół kostki twarogu
  • garść rodzynek

nadzienie:

  • mak
  • mleko
  • sok z cytryny
  • cukier
  • szczypta wanilii
  • 1 łyżka polewy

Jak postępować:

1) Zacznij od przygotowania zakwasu z mleka, szczypty cukru i drożdży. Dodać pozostałe składniki na ciasto i zagnieść przyjemne, miękkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.

2) Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 2 połowy. Zachowaj tylko jedną połowę i podziel ją dalej na 2 równe części. Rozwałkuj obie części na arkusz.

3) Teraz nadzienie. Wystarczy zagotować mak z mlekiem, cukrem, sokiem z cytryny, wanilią i łyżką polewy. Powinna powstać gęsta kaszka, jak na zdjęciu.

4) W następnym kroku rozprowadzamy nasze nadzienie makowe na poszczególnych arkuszach, tak jak na zdjęciu. Skręcamy i zaplatamy w prosty warkocz. Następnie odstawiamy jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia.

5) Następnie posmaruj nasze warkocze żółtkiem zmieszanym z mlekiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu i ostygnięciu dekorujemy cukrem pudrem. Gotowe!

Idź do oryginalnego materiału