Dzisiejszy przepis na luksusowy strudel makowy z twarogiem i rodzynkami zapożyczyliśmy w naszej grupie na Facebooku Prima kuchařka od naszej czytelniczki Jany Podolákovej Burkartovej, dziękujemy. Możesz również podzielić się z nami swoim ulubionym deserem w tej grupie. Wystarczy dodać ładne zdjęcie ze składnikami i procesem. Zamieścimy ten przepis w naszym magazynie z przepisami. Możesz również podzielić się z nami i innymi czytelnikami tej grupy tym, co jesz dziś na lunch lub co przygotowujesz na przyjęcie urodzinowe.
Wróćmy jednak do naszego przepisu na warkocze z ciasta drożdżowego z makiem i twarogiem. Ciasta z makiem znane są głównie w Europie, wielu obcokrajowców nie zetknęło się z nimi gdzie indziej i nie ma pojęcia, iż ten wspaniały składnik można wykorzystać w wypiekach. A przecież to taki przysmak. Ten przepis jest raczej dla bardziej doświadczonych kucharzy i szefów kuchni.
Przepis na wspaniałe ciasto wiśniowe z sernikiem!
Jeśli szukasz więcej dobroci, koniecznie wypróbuj ten deser żurawinowy!
Mało składników, wiele smaków: trójkąty z kwaśnej śmietany jako przysmak
Co będzie potrzebne:
Ciasto:
- 500 g zwykłej mąki
- szczypta soli
- pół szklanki cukru granulowanego
- torebka cukru waniliowego
- skórka z 1 cytryny
- 200 ml letniego mleka
- 2 żółtka
- kawałek roztopionego masła (80 g)
- 3/4 drożdży
- pół kostki twarogu
- garść rodzynek
nadzienie:
- mak
- mleko
- sok z cytryny
- cukier
- szczypta wanilii
- 1 łyżka polewy
Jak postępować:
1) Zacznij od przygotowania zakwasu z mleka, szczypty cukru i drożdży. Dodać pozostałe składniki na ciasto i zagnieść przyjemne, miękkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
2) Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 2 połowy. Zachowaj tylko jedną połowę i podziel ją dalej na 2 równe części. Rozwałkuj obie części na arkusz.
3) Teraz nadzienie. Wystarczy zagotować mak z mlekiem, cukrem, sokiem z cytryny, wanilią i łyżką polewy. Powinna powstać gęsta kaszka, jak na zdjęciu.
4) W następnym kroku rozprowadzamy nasze nadzienie makowe na poszczególnych arkuszach, tak jak na zdjęciu. Skręcamy i zaplatamy w prosty warkocz. Następnie odstawiamy jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia.
5) Następnie posmaruj nasze warkocze żółtkiem zmieszanym z mlekiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu i ostygnięciu dekorujemy cukrem pudrem. Gotowe!