Mycie blach z piekarnika to niełatwe zadanie. Przyrządzamy na nich ciasteczka, bułki, jarzyny i inne smakołyki. Zawsze trzeba je starannie czyścić po użyciu, ale wiele osób o tym zapomina lub robi to po omacku. Z biegiem czasu i miarę użytkowania na powierzchni zaczynają kumulować się pozostałości jedzenia, które przyklejają się do niej tak mocno, iż ich usunięcie graniczy z cudem. Zdradzamy sposób, za pomocą którego domyjesz choćby najbardziej zaniedbaną blachę. Wszystko zrobisz tanim kosztem, bez użycia sklepowej chemii.
Ten patent sprawi, iż mycie blachy będzie przyjemnością, a nie przymusem
Gotowe preparaty do mycia piekarnika i jego elementów, które znajdziesz na sklepowych półkach, nie należą do tanich i mogą działać destrukcyjnie na powierzchnię. Obecne w nich drażniące składniki mają niekorzystny wpływ również na otoczenie. Wcale nie trzeba ich używać. Wypróbuj bezpieczniejszy domowy trik na pozbycie się zaschniętych zbrudzeń, resztek tłuszczu i spalenizny.
Ocet + wodorowinian potasu. Ta mieszanka wymiata zabrudzenia po mistrzowsku
Kwaśny winian potasu (E336) wchodzi w skład proszku do pieczenia. To produkt uboczny przy produkcji wina. Możesz go kupić np. w sklepie internetowym. Blachę czyść winianem połączonym z octem kuchennym – oba składniki wymieszaj ze sobą w równych proporcjach na pastę. Potem rozsmaruj ją na powierzchni i poczekaj, aż zaschnie. Weź gąbkę namoczoną w ciepłej wodzie i zacznij szorować nieczystości. Opłucz i osusz blachę. Po brudzie nie będzie śladu.
Inny sposób na czystą blachę piekarnika
Blachę posyp sporą ilością sody oczyszczonej i zalej ją octem kuchennym. Odstaw naczynie na około 20 minut. Później chwyć za szczoteczkę i usuwaj nią brud. Przemyj formę pod kranem i osusz.