Babcina zalewajka – przepis na zupę na zakwasie
Liczba porcji: dla 5 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina (w tym 25 minut gotowania zupy).
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 1 l wody,
- 400 g ziemniaków,
- 500 ml zakwasu żytniego na żurek,
- 200 g kiełbasy podwędzanej,
- 200 g cebuli,
- 20 g czosnku,
- 1 marchew,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1/2 bulwy selera,
- 10 g suszonych grzybów np.: podgrzybki, borowiki,
- 30 ml oleju,
- 5 g majeranku,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 5 g świeżo mielonego pieprzu,
- 5 g soli.
Zobacz także: Postny żurek tarchomiński. Przepis poleca autorka kulinarnych bestsellerów. najważniejszy jest jeden składnik, a nazwa zupy wiąże się z Warszawą
Jak zrobić zalewajkę?
Przygotowanie:
- Suszone grzyby należy wstawić do miski i zalać około 200 ml ciepłej wody. Grzyby należy odstawić na godzinę, aby zmiękły.
- Warzywa należy umyć, obrać i pokroić w większą kostkę. Można także zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
- W garnku o grubym dnie należy przesmażyć na oleju posiekaną cebulę z pokrojonymi plastrami kiełbasy.
- Następnie należy dodać posiekane lub starte na grubych oczkach warzywa.
- Gdy się zarumienią, należy dodać zioła i przyprawy. Całość należy zalać wodą i dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Po chwili należy dodać odsączone z płynu grzyby. Zalewajka powinna być gotowana przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Na koniec do zupy należy dodać zakwas żytni wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Sposób podania
Domowa zalewajka może być także przygotowana z wędzonymi żeberkami, wędzonym boczkiem, albo skrawkami wędlin, które zostały np.: po świętach wielkanocnych. W niektórych częściach Polski np.: w województwie świętokrzyskim rezygnuje się z dodatku suszonych grzybów.Opcjonalnie zupę zabiela się śmietaną, kefirem lub maślanką.
Rodzaje zalewajki
Warto wspomnieć, iż zalewajka jest wpisana na listę produktów tradycyjnych. Istnieją jej cztery rodzaje. Zalewajka świętokrzyska wpisana została do zestawienia w 2006 roku. Natomiast zalewajka z okolic Krzeszowa (na liście produktów tradycyjnych od 2012 roku) zagęszczana jest mąką wymieszaną ze śmietaną. Ostatnią wartą uwagi wersja zupy jest zalewajka radomszczańska. Danie opisano na liście produktów tradycyjnych województwa łódzkiego od 2009 roku. Jej wyjątkowość polega na połączeniu kawałków suszonych lub świeżych grzybów z rozdrobnionymi otrębami żytnimi. Innym rodzajem jest zalewajka zagęszczona zasmażką. W każdej z wersji istotną rolę odgrywa domowy zakwas na żurek, który nadaje charakterystycznego kwaśnego smaku.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: