Szarlotka – przepis na tradycyjne ciasto
Liczba porcji: około 16-20 kawałków,
Czas przygotowania: 2 godziny, w tym: 1 godzina chłodzenia ciasta w lodówce + około 40 minut pieczenia.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 3 żółtka,
- 50 g cukru,
- 80 g śmietany 12%,
- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej.
Nadzienie jabłkowe:
- 1 kg jabłek,
- 50 g cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Opcjonalnie do piany bezowej:
- 3 białka (pozostałe po zrobieniu kruchego ciasta),
- 30 g cukru.
Jak zrobić szarlotkę?
Przygotowanie:
Szarlotka – ciasto kruche:
- Z wymienionych składników należy zagnieść gładkie ciasto.
- Ciasto trzeba podzielić na dwie części. 1/3 ciasta ma być pozostawiona do zrobienia kruszonki na cieście. Ciasto odkładamy do lodówki na około godzinę.
- Formę (np.: tortownicę o średnicy 26 cm) wysmarowaną masłem i obsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia wylepić dwiema trzecimi ciasta na spodzie. Ciasto można też cienko rozwałkować i przełożyć na wałku do wybranej formy.
- Spód do szarlotki trzeba ponakłuwać widelcem i wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika na 190°C.
- Wyjąć ciasto z piekarnika, jabłka wyłożyć na podpieczony spód.
- Opcjonalnie białka, które zostały po zrobieniu kruchego ciasta, można ubić z trzema łyżkami cukru i rozłożyć na cieście z masą jabłkową.
- Następnie pozostałą część ciasta należy zetrzeć na tarce lub porozrywać placami i ułożyć na wierzchu.
- Szarlotka powinna być wstawiona do piekarnika i pieczona przez 30-40 minut.
- Wierzch powinien być jasnobrązowy. Upieczoną szarlotkę należy ostudzić w formie. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
Nadzienie jabłkowe do szarlotki:
- W czasie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce, należy przygotowywać jabłka.
- Owoce należy obrać i pokroić w cienkie plastry ostrym nożem lub na mandolinie.
- Na patelni trzeba rozpuścić łyżkę masła, wrzucić jabłka, podsmażyć i mieszać aż do zmięknięcia. Wtedy można dodać cukier i przyprawy.
- Na koniec jabłka na szarlotkę trzeba poddusić, aż się rozpadną i całość ostudzić.
Szarlotka – przepisy z całego świata
Ciasto z jabłkami znane jest w różnych wersjach na całym świecie. We Francji prym wiedzie tarta Tatin. Siostry Tatin wprowadziły do menu swojego hotelu wypiek, który był odwróconą szarlotką. Na dole kładzie się karmelizowane jabłka i następnie w formie przykrywa ciastem. Po upieczeniu i wystudzeniu szybkim ruchem przekręca się tortownicę do góry dnem. W Stanach Zjednoczonych natomiast sięga się po tartę z jabłkami (apple pie), czyli ciasto z jabłkami ozdabiane kratką z kruchego ciasta. Gdy znudzi wam się tradycyjna szarlotka, to łasuchom polecamy:
- szarlotkę z bezą,
- szarlotkę z papierówek,
- szarlotkę królewską,
- placek z jabłkami,
- ryż z jabłkami.
Mamy nadzieję, iż któryś z przepisów przypadnie wam do gustu. Szczególnie iż szarlotka przez zastosowane dodatki może mieć różne odsłony. A podana z gałką domowych lodów waniliowych stanie się wyjątkowym deserem. W kuchni polskiej z pokolenia na pokolenie przygotowuje się kołacz z jabłkami. Warto pamiętać o tym tradycyjnym wypieku nie tylko od święta. A jeżeli chcecie gwałtownie cieszyć się namiastką szarlotki zachęcamy do zrobienia pieczonej owsianki z jabłkami cynamonem.
Zobacz także: Przepisy z jabłkami. Jabłecznik i inne frykasy z jabłek
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: