Dzisiaj pozwoliłam sobie na dłuższy sen. Pełna regeneracja to podstawa! A gdy w końcu otworzyłam oczy, wiedziałam, iż czas na porządne śniadanie. W głowie od razu pojawił się pomysł na tosty z pastą z łososia. Prosty przepis, kilka składników i w kilka minut można wyczarować coś pysznego. Takie śniadanie sprawdzi się zarówno na leniwy poranek, jak i wtedy, gdy chccę zaskoczyć domowników czymś wyjątkowym. Tosty z pastą z łososia to nie tylko szybki sposób na posiłek, ale też smak, który uwielbia cała moja rodzina.
Prosty przepis na tosty z pastą z łososia dla całej rodziny
Jak zrobić tosty z pastą z łososia krok po kroku? To naprawdę prostsze, niż się wydaje. Wystarczy przygotować kilka składników jak ugotowane na twardo jajka, wędzonego lub pieczonego łososia, odrobinę majonezu, świeży koperek, przyprawy i ulubione pieczywo – ja preferuję chleb na zakwasie.
Jajka należy drobno posiekać, łososia pokroić w kostkę i wymieszać wszystko z koperkiem oraz majonezem, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Kromki chleba można lekko zrumienić na patelni lub w tosterze, aby były chrupiące. Na ciepłe tosty wystarczy nałożyć przygotowaną pastę z łososia, a całość udekorować plasterkami pomidora, rzodkiewki lub świeżymi ziołami. Efekt? Pyszne, sycące i eleganckie śniadanie, które zachwyci całą rodzinę.
Ten przepis można dowolnie modyfikować, a dziś dodałam do niego kremowe awokado.
Tosty z pastą z łososia – szybki sposób śniadanie lub lekki brunch
Lubię kanapki na śniadanie albo na późny brunch. Lubię też eksperymentować z różnymi składnikami. Czasem stawiam na klasykę, a czasem na coś z twistem. Pasta rybna to jednak jeden z najprostszych przepisów, jakie można przygotować. jeżeli nie mam łososia, sięgam po tuńczyka w zalewie. Gdy mam ochotę na coś innego, wybieram wędzoną makrelę i robię z niej pyszną pastę na kanapki. Takie smarowidła świetnie komponują się z każdym rodzajem pieczywa – od świeżej bagietki po chrupiące tosty. Kanapki z pastą są pożywne, kolorowe i po prostu bardzo smaczne.

Tosty z pastą z łososia i jajka
DrukujSkładniki:
100 g wędzonego łososia
2 jajka
3 łyżki posiekanego kopru
1 czubata łyżka majonezu, domowego
sól i czarny pieprz do smaku
4 kromki chleba na zakwasie
1 łyżka oliwy
1 awokado
Przygotowanie:
- Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać ze skorupek, drobno posiekać i przełożyć do miseczki.
- Łososia pokroić w kostkę i razem z posiekanym koprem dodać do jajek. Dodać majonez, odrobinę czarnego pieprzu oraz soli do smaku, a następnie wymieszać pastę.
- Oliwę rozgrzać na patelni, ułożyć kromki chleba i lekko zrumienić. Awokado przekroić na pół, wyjąć miąższ i zgnieść widelcem. Kanapki posmarować awokado, a na wierzch nałożyć pastę.
- Udekorować tosty połówkami pomidorów, plasterkami rzodkiewek i świeżym koprem. Smacznego!