TOP 10 najgorszych polskich potraw. Na pierwszym miejscu nie jest kaszanka, ale jej kuzyn ze Śląska

natemat.pl 1 dzień temu
Które dania kuchni polskiej są najgorsze pod względem smaku, składu i wyglądu? Trudno zrobić taką listę w stu procentach obiektywnie, jeżeli posiłkujemy się gustem jednego lub kilku krytyków kulinarnych. Co innego jeżeli weźmiemy pod uwagę oceny internautów z całego świata. Właśnie taki ranking opublikował słynny TasteAtlas. Dla wielu Polaków będzie co najmniej kontrowersyjny.


TasteAtlas to międzynarodowy przewodnik kulinarny, który dokumentuje i przy okazji odkrywa przed tradycyjne potrawy z całego świata. Pokazuje to ceny (w 5-gwiazdkowej skali) na podstawie opinii użytkowników i ekspertów kulinarnych. Stara się też walczyć ze sztucznie zawyżonymi lub zaniżonymi recenzjami.

Rankingi, takie jak lista najgorszych potraw, powstają właśnie na podstawie tysięcy ocen dodawanych przez użytkowników platformy, którzy mogą ocenić smak, jakość czy autentyczność dań. Niedawno pojawiła się zaktualizowana lista dotycząca polskiej kuchni.

Ranking najgorszych potraw polskiej kuchni. Miejsca od 10 do 1


10. Kartoflanka – 3.2/5


Kartoflanka to wszechstronna, tradycyjna zupa ziemniaczana, często wzbogacana o warzywa, grzyby lub wędliny. Gotowana jest na bazie bulionu i zagęszczana śmietaną. To pożywna, rozgrzewająca zupa, podawana zwykle z natką pietruszki lub koperkiem.

9. Kluski z makiem – 3.2/5


Prosta potrawa z makaronu z dodatkiem masła, maku i cukru pudru. Dawniej uważana była za bogaty posiłek, dziś to oszczędne, ale przez cały czas lubiane danie. Często podawane jako deser lub słodkie danie główne.

8. Flaki – 3.2/5


Flaki to tradycyjna zupa z wołowego żołądka, przyprawiana majerankiem, pieprzem i innymi przyprawami. Znana już w XIV wieku, była przysmakiem króla Władysława Jagiełły. Serwowana z pieczywem, zwłaszcza podczas wesel.

7. Flaki po warszawsku – 3.1/5


Warszawska wersja flaków wzbogacona o mięsne pulpeciki. Zupa bazuje na oczyszczonych flakach wołowych w aromatycznym bulionie, z dodatkiem warzyw i przypraw. zwykle podawana z chlebem.

6. Szałot – 3.0/5


Szałot to śląska sałatka ziemniaczana z dodatkiem jajek, ogórków kiszonych, groszku, wędlin lub śledzia. Doprawiana jest majonezem i musztardą, podawana na zimno. Jest idealna do kanapek lub jako dodatek do obiadu.

5. Pieczeń z mięsa mielonego – 2.9/5


Polska wersja pieczeni rzymskiej robiona z mięsa mielonego, cebuli, czosnku i przypraw. Czasem wzbogacana o ser i owinięta boczkiem. Zwykle podawana na ciepło z ziemniakami i surówką.

4. Zupa truskawkowa – 2.9/5


Owocowa zupa przygotowywana ze świeżych lub mrożonych truskawek, podawana z makaronem, śmietaną lub miętą. Może być serwowana na ciepło lub zimno. Możliwe, iż nie każdemu odpowiada jej słodki smak w formie dania obiadowego.

3. Kiełbasa parówkowa – 2.8/5


Miękka, gotowana kiełbasa z półtłustej wieprzowiny i przypraw. Parzona i lekko wędzona, często podawana na śniadanie. Krytykowana jest z podobnych powodów, co parówki: ma niską jakość i nijaki smak.

2. Czernina – 2.6/5


Zupa z kaczej lub gęsiej krwi z dodatkiem octu, suszonych owoców i przypraw. Ma charakterystyczny ciemny kolor i słodko-kwaśny smak. Dla wielu osób to wręcz synonim najbardziej obrzydliwej polskiej potrawy ze względu na składnik bazowy.

1. Żymlok – 2.4/5


Zwany też bułczanką, to można powiedzieć, iż "śląska kaszanka". Powstaje na bazie krwi wieprzowej, bułki (zamiast kaszy jak w kaszance) i podrobów, przyprawiana m.in. majerankiem i zielem angielskim. Konsystencja, wygląd i smak rzeczywiście mogą odstraszać przyjezdnych, ale na żymlok jest uznawany za specjał kuchni śląskiej i wpisana na oficjalną listę produktów tradycyjnych.

***


Lista może w wielu miejscach być kontrowersyjna. Mnie najbardziej oburzyły kluski ze śmietaną i truskawkami, które jadam od dziecka w wakacje i je po prostu uwielbiam. Jednak np. dla Włochów, bardziej konserwatywnych w kwestii ojczystych potraw (makaronu), to może być faktycznie przesada (powstają choćby o tym memy).

Pełną listę znajdziecie na stronie TasteAtlas. Gwarantuję, iż jest tam jeszcze więcej ukochanych przez nas potraw. Nie mamy co się jednak przejmować. Najgorsze polskie danie to żymlok i ma ocenę 2,4/5. To o wiele lepiej niż najgorsza potrawa świata: svið z Islandii, który internauci wycenili na 1,9/5. Powstaje z gotowanej głowy owcy i purée z rzepy. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału