Karczoch to gatunek rośliny z rodziny astrowatych. Naturalnie rośnie w Europie Południowej i w Północnej Afryce oraz na Wyspach Kanaryjskich. Dorasta choćby do dwóch metrów wysokości i cechuje się pierzastymi liśćmi oraz kwiatami zebranymi w kwiatostany. Pierwsze wzmianki o tej roślinie pojawiały się już w czasach starożytnych, ale większą popularność zyskała dopiero w XIX wieku, kiedy francuscy lekarze odkryli jej prozdrowotne adekwatności.
REKLAMA
Zobacz wideo Majka Jeżowska schudła 7 kg. "Wszystko ze mnie leci. -10 cm w biodrach, pasie, biuście" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Czy karczochy są zdrowe? To prawdziwa skarbnica składników odżywczych
Jadalną częścią karczochów są "serca", czyli główki kwiatostanów. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, są one bogate w witaminę B9, czyli kwas foliowy, witaminę K i witaminę C, a także sód, magnez, mangan i potas. Zawierają też spore ilości antyoksydantów przyczyniających się do spowalniania procesów starzenia organizmu.
Karczoch, zdjęcie ilustracyjne iStock/Phukhanh
Cennym składnikiem karczochów jest inulina, czyli naturalny prebiotyk odpowiadający za odbudowę flory bakteryjnej, zmniejszenie ryzyka zakażeń układu pokarmowego oraz wzrost odporności organizmu. Główki są także polecane osobom na diecie odchudzającej, ponieważ zawierają cynarynę, która wspiera oczyszczanie organizmu i poprawia trawienie. Powinny się ich jednak wystrzegać osoby z kamicą żółciową oraz cierpiące na niedrożność dróg żółciowych.
Co zrobić z karczochów? Przyrządź je, jak lubisz i ciesz się smakiem
Można je jeść na wiele sposobów, ale najpopularniejszym jest gotowanie (potrzebują od 30 do 45 minut) i podawanie np. z masłem i solą lub sosem holenderskim. Nadają się również do pieczenia i marynowania. Świetnie sprawdzają się także np. na pizzy lub jako składnik sałatek. Lubisz eksperymentować w kuchni? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.