Wiele osób choć raz w tygodniu przyrządza rybę na obiad. zwykle robimy ją panierce z jajka, mąki pszennej i bułki tartej, a czasem po azjatycku w panierce panko. Zarówno w pierwszym, jak i drugim przypadku może odczepić się od filetu i zostać na patelni. Na taką sytuacją wpływ ma rodzaj ryby oraz woda.
Przez te błędy panierka po smażeniu ryby zostaje na patelni
Większość osób kupuje mrożone ryby, które są dostępne niemal w każdym sklepie. Okazuje się, iż to właśnie od nich najczęściej odpada panierka. Dlaczego tak się dzieje?
Podczas rozmrażania filetów uwalnia się dużo wody, co utrudnia przywieranie do nich panierki. Dotyczy to zwłaszcza ryb, ale też innych mięs np. kurczaka czy schabowych.
W związku z tym musimy osuszyć takie mięso. Odciskamy je zatem dzięki ręczników papierowych albo papieru śniadaniowego. Pamiętajmy, iż mokra, a choćby wilgotna ryba nigdy nie będzie trzymała panierki.
Przepis na smażoną rybę w tradycyjnej panierce
Składniki:
- 500 g filetów ryby;
- 1 jajko;
- 4 łyżki mąki pszennej;
- 5 łyżek bułki tartej;
- przyprawy: sól, pieprz;
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Zamrożone filety rozmrażamy, następnie lekko doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Tak przygotowane ryby wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie osuszamy je ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru wody po rozmrażaniu.
W kolejnym kroku robimy panierkę: jajko roztrzepujemy z odrobiną soli w jednej misce, do drugiej wsypujemy mąkę pszenną, a do trzeciej bułkę tartą.
Każdy filet panierujemy najpierw w mące pszennej, potem w jajku i na koniec w bułce tartej. Ryby smażymy na patelni na sporej ilości rozgrzanego oleju do momentu, aż zarumienią się z jednej i drugiej strony.
Z czym podawać panierowaną rybę?
Panierowaną rybę najlepiej podawać z klasycznymi dodatkami tj. gotowane ziemniaki, puree ziemniaczane, frytki. Świetnie komponuje się również z lekką surówką np. z kiszonej kapusty, marchewki z jabłkiem lub świeżej sałaty z sosem jogurtowym.
Smażone filety możemy także serwować z sosem czosnkowym, tatarskim lub klasycznym majonezowo-cytrynowym dipem. Całość uzupełni plasterek cytryny, który podkreśli smak ryby.
Zobacz też:
Wystarczy cebula by zrobić przekąskę do filmu. Zdrowsza i mniej kaloryczna niż chipsy
Twoje jelita pokochają tę zupę. Mało kto wie, jaka jest zdrowa
Te placki biją na głowę pancakes. Wychodzą miękkie i puszyste jak chmurki