Rabarbar to jedno z najlepszych warzyw, jakie latem możesz zbierać z ogródka. Jest smaczny, przyjemnie orzeźwiający i lekko kwaśny, a jeżeli będziesz regularnie wykorzystywać je w swojej kuchni, twoje jelita będą ci wdzięczne, ponieważ zadziała na nie jak naturalna miotełka.
Poza adekwatnościami oczyszczającymi, ma także inne zalety. Niewątpliwy plus rabarbaru jest taki, iż prawie nie ma on kalorii. W maju i czerwcu jak najczęściej go wykorzystuj i przygotuj przetwory na pozostałą część roku. Twój organizm ci za to podziękuje.
Może cię zainteresować: Chcesz zrobić najlepszy rosół na świecie? Wrzuć do niego to, a każdy poprosi o dokładkę
Niektórzy myślą, iż to owoc, a jest jednym z najzdrowszych warzyw
Botanicy nie mają wątpliwości co do tego, iż rabarbar to nie owoc a warzywo, mimo tego, iż jego smak i zastosowanie mogłyby wskazywać inaczej. W końcu jego jadalna część wykorzystywana jest przede wszystkim do kompotów, deserów czy wypieków (liście nie nadają się do spożycia).
Być może nie zdajesz sobie z tego sprawy, jednak adekwatności rabarbaru są fantastyczne. Zawiera błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na trawienie i wspomaga kondycję jelit. Jedz go regularnie, a pozbędziesz się problemów z zaparciami.
Czytaj również: Karpatki w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Idealna na chrzciny, komunię i do niedzielnej kawy
Rabarbar prawie nie ma kalorii. Jest twoim sprzymierzeńcem podczas odchudzania
Ponadto rabarbar dobrze działa na metabolizm i ułatwia utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy. Znajdziesz w nim także witaminę C, K, potas czy mangan. przeciutleniające polifenole, które wspomagają walkę z wodnymi rodnikami.
Jak widać, warzywo to jest także naturalnym eliksirem młodości, który dodatkowo zawiera kilka kalorii, bo tylko 20 w 100 g rabarbaru. Nie musisz więc obawiać się po niego sięgać na diecie. To twój sprzymierzeniec podczas odchudzania, jeżeli zmagasz się ze zbędnymi kilogramami.
Zobacz też:
Nazbieraj w parku i zrób obłędne placki śniadaniowe. Mało kto wie, iż tę roślinę można jeść
Ciasto drożdżowe opada podczas pieczenia? Prawdopodobnie popełniasz ten błąd
Tak w mig obierzesz pomidora ze skórki. Wystarczą dwa nacięcia i po problemie