To tradycyjna zupa kuchni francuskiej. Pachnie bosko, a smakuje jeszcze lepiej

g.pl 1 miesiąc temu
Cebula dodaje potrawom smaku i aromatu. Jednak sama w sobie jest równie dobrą podstawą do przygotowania pysznej zupy cebulowej. Sami sprawdźcie, jak intensywny smak i rozgrzewająca moc tego dania sprawiają, iż jest ono idealną propozycją na chłodne, jesienne dni.
Podstawą zupy cebulowej jest oczywiście sama cebula. Sekret w przygotowaniu tego dania tkwi we właściwym sposobie duszenia warzywa. To właśnie skarmelizowana cebula odpowiada za słodko-pikantny smak zupy. Warto zadbać również o dobrą jakość bulionu - warzywnego, wołowego lub drobiowego, który doda zupie cebulowej niesamowitego aromatu. Całości smaku dopełnią aromatyczne przyprawy - pieprz, tymianek i liść laurowy.


REKLAMA


Zobacz wideo Wszyscy je wyrzucają, a to błąd. Z końcówek szparagów zrobisz najlepszą zupę


Zupa cebulowa. Przepis na proste danie, które zachwyca smakiem
Do przygotowania klasycznej zupy na bazie cebuli będziemy potrzebować:


5-6 dużych cebul
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru
1 litr bulionu (drobiowego, wołowego lub warzywnego)
100 ml białego wytrawnego wina
sól, pieprz, tymianek, liść laurowy
1 bagietka
ser mozzarella lub gruyère


Przygotowanie naszej zupy cebulowej rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w piórka. Następnie na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu do jej całkowitego skarmelizowania (około 30 minut). Po tym czasie na patelnię dodajemy przyprawy i cukier, a całość zalewamy winem. Podgrzewamy tak długo, aż cały alkohol odparuje z patelni. Całość przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez około 20 minut.


W międzyczasie kroimy bagietkę na grzanki, posypujemy wybranym serem i krótko zapiekamy w piekarniku. Gotową zupę cebulową podajemy właśnie z grzankami. I gotowe. Francuska zupa cebulowa przygotowana w taki sposób jest niezwykle aromatyczna i pożywna.
Zupa cebulowa krem. Tę wersję pokochają miłośnicy delikatnych smaków
jeżeli lubisz bardziej aksamitne i kremowe zupy, to koniecznie wypróbuj ten przepis, za pomocą którego powstanie zupa cebulowa krem. Zupę przygotowujemy tak jak w poprzednim przepisie, następnie dodajemy serek topiony lub śmietankę i całość blendujemy do momentu, aż uzyskamy idealnie kremową konsystencję. Ten wariant świetnie sprawdzi się również dla dzieci.


Zupa serowo-cebulowa również przypadnie ci do gustu
Kolejną propozycją, którą możesz w kilka chwil przygotować w swojej kuchni, jest zupa serowo-cebulowa. Do przygotowania tej potrawy możesz użyć ulubionego sera. Dobrze sprawdzi się np. gouda, cheddar lub camembert. Ser dodaj pod koniec gotowania i podgrzewaj całość do momentu jego całkowitego rozpuszczenia. Serowy dodatek możesz wprowadzić zarówno do czystej zupy cebulowej, jak i tej w formie kremu.
Zupa cebulowa - przepisy dla wszystkich
Co ważne, zupę cebulową możesz urozmaicić zgodnie ze swoimi upodobaniami. Zamiast wina możesz dodać np. ciemne piwo. jeżeli natomiast chcesz, aby zupa cebulowa była jeszcze bardziej syta, dodaj do niej np. ziemniaka. jeżeli lubisz wyrazisty smak, możesz dodać także kilka ząbków czosnku oraz gałązki świeżego tymianku czy też dużą szczyptę ziół prowansalskich.


Wypróbuj kilka wariantów zupy cebulowej i sprawdź, który najbardziej przypadnie ci do gustu. Ogranicza cię tylko wyobraźnia.
Idź do oryginalnego materiału