To te jagodzianki – kremowe, jagodowe, doskonałe!

codojedzenia.pl 6 dni temu

Znowu wracamy do jagód. Trudno się dziwić, to przecież smak lata w najpyszniejszym wydaniu. Dziś mam dla Was wyjątkowy przepis na jagodzianki z kremem waniliowym. Ale uwaga, to nie są zwykłe jagodzianki! To puszyste, mięciutkie bułeczki, które dosłownie pękają od nadzienia z soczystych jagód i aksamitnego kremu. Dla mnie idealna jagodzianka to taka, w której nie żałuje się owoców, a ciasto jest delikatne i jednocześnie dobrze wypieczone. Te dwa elementy to moim zdaniem gwarancja wypieku, do którego chce się wracać.

Miękkie, słodkie, pełne jagód – jagodzianki z kremem waniliowym

Jagodzianki to lato zamknięte w słodkiej bułeczce. Poznaj przepis na jagodzianki z kremem waniliowym
Mięciutkie ciasto, masa świeżych jagód i porcja aksamitnego kremu waniliowego, która wypływa przy każdym kęsie… no po prostu bajka! Idealne na leniwe popołudnie, piknik albo kiedy po prostu masz ochotę na coś pysznego. Spróbuj raz i przepadniesz.

Składniki – czego potrzebujesz, by stworzyć idealne jagodzianki z kremem

Zacznij od ciasta. Ciasto na jagodzianki ma być miękkie, elastyczne i absolutnie nieklejące się do rąk ani blatu. Tajemnica tkwi w odpowiedniej ilości mleka, masła i czasie wyrabiania. Dobrze napowietrzone ciasto daje bułeczki, które są lekkie jak chmurka i długo zachowują świeżość.

Do środka pakujemy to, co najlepsze, czyli świeże, jędrne jagody. Nie ma sensu się ograniczać! Im więcej, tym lepiej. Nadzienie ma niemal wypływać ze środka, bo właśnie to robi cały efekt. Ma być soczyście i letnio!

Słodka klasyka z twistem – przepis na jagodzianki z kremem waniliowym, jakich jeszcze nie jedliście

Na koniec wisienka na torcie, czyli krem waniliowy. Gęsty, gotowany na żółtkach i mleku, a po schłodzeniu zmiksowany na jedwabistą masę. Delikatny, lekko słodki, pachnący prawdziwą wanilią. Idealnie komponuje się z jagodami i puszystą bułką, tworząc coś więcej niż zwykłe jagodzianki. Prawdziwy deserowy hit lata.

Ten przepis na jagodzianki z kremem waniliowym to połączenie prostoty i domowego luksusu, które zachwyci nie tylko fanów owocowych wypieków. jeżeli szukacie deseru, który robi wrażenie, a przy tym daje masę satysfakcji z pieczenia to właśnie go znaleźliście.

Jagodzianki z kremem waniliowym

Drukuj
Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 90 min 90 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

500 g pszennej mąki

10 g drożdży instans

350 ml mleka

80 g cukru + 2 łyżki cukru do jagód

1 łyżeczka soli

1 jajko + 1 jajko do posmarowania

1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

50 g masła roztopionego

500 g jagód

1 łyżka skrobii ziemniaczanej

Krem waniliowy

600 g mleka

3 żółtka

40 g skrobii kukurydzianej

80 g cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

Przygotowanie:

  1. Drożdże zalać ciepłym mlekiem i dodać 1 łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny się dobrze spienić.
  2. Odważyć mąkę i cukier do misy miksera. Założyć hak do wyrabiania ciasta. Wlać rozczyn drożdżowy, dodać jajko oraz otartą skórkę z cytryny. Zagniatać gładkie ciasto przez 10 minut. Następnie wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Zagniatać do momentu, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty.
  3. Przełożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Co 30 minut ciasto złożyć w misie.
  4. Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na stolnicę. Jest ono na tyle puszyste, iż nie wymaga podsypywania mąką. Podzielić na 10 równych porcji po około 120 g. Uformować okrągłe placuszki, nadziać je dwoma czubatymi łyżkami jagód, a następnie zlepić i uformować bułeczki.
  5. Układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  6. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 225°C z termoobiegiem (lub według ustawień własnego piekarnika). Wstawić jagodzianki na środkowy poziom i piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec jeszcze przez 10–15 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru. Upieczone jagodzianki wystudzić na metalowej kratce.
  7. Przygotować krem waniliowy. Odmierzyć 600 ml mleka. Do połowy dodać skrobię kukurydzianą oraz żółtka i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wanilią, po czym wlać zimną mieszankę mleczną, cały czas energicznie mieszając.
  8. Gotować, mieszając, aż krem zgęstnieje. Doprowadzić do wrzenia, następnie zdjąć z ognia. Przykryć powierzchnię kremu folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu zmiksować – powstanie aksamitny, gęsty krem.
  9. Napełnić rękaw cukierniczy kremem zakończonym długą i cienką tylką. Zrobić dziurkę w każdej jagodziance i wcisnąć do środka sporą ilość kremu. Na wierzchu zrobić mały kleks i udekorować świeżymi jagodami. Oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału