Konkurs „Na wigilijnym stole 2025” rozstrzygnięty

powiat.poznan.pl 4 godzin temu

Co to był a stół! Blisko 50 wigilijnych potraw zdegustowała kapituła w konkursie „Na wigilijnym stole 2025”. To kolejna już edycja wydarzenia Instytutu Skrzynki, która tradycyjnie odbywa się podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. W szranki stanęły restauracje i cukiernie, koła gospodyń wiejskich oraz uczniowie szkół gastronomicznych z Wielkopolski. Konkurs odbył się pod honorowym patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego. Najważniejsze nagrody otrzymali:

– w kategorii Koła Gospodyń Wiejskich Grand Prix otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Drożdżycach, w gminie Stęszew za zupę grzybową z domowym makaronem
– w kategorii restauracje i inne obiekty gastronomiczne Grand Prix otrzymał Hotel Szablewski w Dymaczewie w gminie Mosina za galantynę z sandacz
– w kategorii szkoły gastronomiczne Grand Prix otrzymał Hanna Geburek Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za pierogi z wędzonym halibutem

Więcej informacji i komplet wyników na stronie Instytutu Skrzynki.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Idź do oryginalnego materiału