To naturalna bomba błonnika i potasu. Zrób te suszone owoce sam w domu i ciesz się nie tylko smakiem

g.pl 2 dni temu
Te suszone owoce to prawdziwy przysmak, który można potraktować jako zdrową alternatywę dla tradycyjnych słodyczy. Są nie tylko smaczne, ale także pełne zdrowia. Jakie dokładnie adekwatności mają i jak zrobić je samodzielnie w domu? Podpowiadamy.
Zanim dowiemy się, jak suszyć jabłka, zastanówmy się, po co to robić. Suszone jabłka to przysmak, który znajdziemy w wielu sklepach na półkach ze zdrową żywnością. I tam jest właśnie ich miejsce. Bo te owoce to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, które mają ogromny wpływ na zdrowie organizmu i jego prawidłowe funkcjonowanie. Znajdziemy w nich bardzo dużą ilość błonnika, który pełni ważne funkcje w organizmie. Reguluje on procesy trawienne, zapobiega zaparciom oraz sprawia, iż czujemy się syci. Oprócz błonnika, w suszonych jabłkach znajdziemy także witaminę C, która dba o odporność organizmu i wspiera go w czasie sezonowych infekcji. Te owoce to także cenne źródło potasu, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy mięśni i serca. Kolejny istotny składnik to antyoksydanty. Odpowiadają one m.in. za niwelowanie szkodliwego wpływu wolnych rodników na komórki organizmu.


REKLAMA


Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze


Suszone jabłka - adekwatności prozdrowotne. To musisz o nich wiedzieć
Dlaczego warto sięgać po suszone jabłka? adekwatności prozdrowotne tych owoców obejmują różne aspekty. Regularne sięganie po przekąskę sprawia, iż wspieramy naszą odporność, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Suszone jabłka niwelują także problemy z układem trawiennym i zapobiegają zaparciom. Jest to doskonały zastrzyk energii dla osób aktywnych fizycznie. Dostarczają bowiem organizmowi energii w szybkim czasie, a są nieporównanie zdrowsze niż sklepowe słodycze.


Suszenie jabłek w piekarniku krok po kroku
Jak przeprowadzić suszenie jabłek w piekarniku krok po kroku? Na początku należy wybrać odpowiednią odmianę owoców. Najlepiej sprawdzą się te o twardym miąższu, który nie rozpadnie się w trakcie suszenia. Warto postawić na odmiany o słodko-kwaśnym smaku, który podczas suszenia jeszcze bardziej skoncentrują swoje aromaty w środku.
Jabłka o mniejszej soczystości szybciej się ususzą i będą miały lepszą konsystencję. Warto zwrócić uwagę również na to, aby sięgać po owoce dojrzałe, które są bardziej aromatyczne. Wśród najpopularniejszych odmian jabłek do suszenia można wymienić m.in.:


antonówka
Idared
szara reneta
Golden Delicious
Red Delicious
Jonagold
Gala


Suszenie jabłek w piekarniku z termoobiegiem - jak to zrobić?
Suszenie jabłek w piekarniku z termoobiegiem to bardzo prosta czynność, do której przeprowadzenia nie jest wymagane duże doświadczenie kulinarne. Dzięki wykorzystaniu funkcji termoobiegu mamy gwarancję, iż jabłka będą się suszyły równomiernie.


Aby przeprowadzić proces suszenia owoców w piekarniku z termoobiegiem, należy na początku przygotować nasze jabłka. Muszą być one dokładnie umyte i obrane, a następnie należy usunąć z nich gniazda nasienne, np. dzięki specjalnej wykrawaczki.
Pozbawione nasion jabłka kroimy na plastry. Warto zwrócić uwagę na to, aby plastry miały zbliżoną do siebie grubość, dzięki czemu będą się suszyły równomiernie. Plastry powinny mieć grubość nie większą niż 5 mm. Im grubsze plastry jabłek, tym proces suszenia będzie dłuższy.
Pokrojone plastry jabłek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Plastry nie powinny się nawzajem stykać. Ważne jest, aby jednorazowo suszyć tylko jedną warstwę. o ile nie wszystkie plastry mieszczą się na blachę, należy przeprowadzić drugą turę suszenia.


Suszenie jabłek czas start!
Suszenie jabłek w piekarniku powinno się odbywać w temperaturze nie większej niż 70 stopni. Jest to proces czasochłonny. W zależności od grubości plastrów oraz mocy danego piekarnika może trwać choćby do siedmiu godzin. Podczas suszenia należy co jakiś czas otworzyć drzwi piekarnika, aby odprowadzić nadmiar wilgoci na zewnątrz.


Jak rozpoznać, iż suszone jabłka są gotowe? o ile plastry są elastyczne, ale jednocześnie suche i nie kleją się, to znak, iż można wyjąć je z piekarnika. Przestudzone plastry suszonych jabłek przekładamy do szczelnie zamykanego naczynia. Może być to np. słoik lub plastikowy/szklany pojemnik na żywność.
Suszone jabłka można wziąć ze sobą na spacer na wypadek małego głodu lub potraktować jako pożywną i zdrową przekąskę do filmu lub książki.
Zobacz też: Ryba z grilla jak z bałtyckiej restauracji. Obiad nie za miliony, a w wakacyjnym klimacie
Idź do oryginalnego materiału