Dżem kaja to tradycyjne smarowidło z Azji Południowo-Wschodniej, które z roku na rok zyskuje coraz większą popularność w Europie. Polacy wciąż rzadko go używają, a to błąd, bo jest jednym z najzdrowszych dżemów świata, ponieważ zawiera cenne składniki z mleka kokosowego i jajek.
Dżem kaja jest nie tylko zdrowy, ale także przepyszny. W połączeniu z kawą lub herbatą i tostami smakuje fantastycznie, ale możesz go spożywać także z ciemnym pieczywem, ulubionymi bułkami czy np. jako dodatek do naleśników.
Może cię zainteresować: Dbają o serce i jelita, a do tego wspierają odporność. Zrób z nich sok, póki trwa sezon
Czym jest dżem kaja i jakie ma adekwatności? To jedno z najzdrowszych smarowideł
Dżem kaja to kremowe smarowidło przygotowywane z kokosa, jajek i cukru/ karmelu, które ogromną popularnością cieszy się zwłaszcza w Malezji, Singapurze i Indonezji. Tamtejsi mieszkańcy od dawna uwielbiają jego bogaty smak, ale Europejczycy wciąż się do niego przekonują.
Często dodaje się do niego także liści pandanu nadające mu charakterystyczny zielonkawy kolor. Jest przygotowywane poprzez powolne gotowanie na parze, dzięki czemu osiąga gładką, niemal idealnie kremową konsystencję. jeżeli tylko natkniesz się na ten przysmak w sklepie, nie zastanawiaj się długo, tylko wkładaj go do koszyka.
Właściwości dżemu kaja zachwycają. To dlatego, iż zawiera ono m.in. witaminy: A, D, E, witaminy z grupy B (m.in. B12). Znajdziesz w nim również: zdrowe tłuszcze, wapń, magnez, potas czy żelazo.
Czytaj również: Nie przepłacaj za gofry. Z tego przepisu wyjdą lepsze niż w budce w Kołobrzegu
Jak zrobić dżem kaja w domu krok po kroku? Poradzisz sobie, przepis jest prosty
Przygotowanie dżemu kaja w domu nie jest skomplikowane, ale najpierw musisz wybrać się na zakupy, aby zdobyć potrzebne składniki tj.: mleczko kokosowe (1/4 szklanki), jajko (1 sztuka), cukier (40-50g), sól (odrobina).
Zacznij od wbicia jajka do miski, następnie wsyp cukier i odrobinę soli. Wymieszaj składniki tak, aby utworzyć masę o jednolitej konsystencji. Dodaj mleko kokosowe i ponownie wymieszaj.
Zagotuj wodę w rondelku, zmniejs trochę ogień, a nad wrzącą wodą ustaw naczynie z gotową masą na dżem kaja. W ten sposób gotuj składniki przez godzinę, co 10 minut mieszając.
Gdy pasta będzie gotowa, przełóż ją do słoiczka, ostudź i włóż do lodówki. Możesz również gotować dżem bezpośrednio w garnku na małym ogniu, często mieszając, aby zapobiec przypaleniu.
Zobacz też:
Okropnie śmierdzi, ale to skarbnica zdrowia. W Polsce mało kto odważy się spróbować
Ta pasta kanapkowa stanie się hitem twojej kuchni. Zrobisz raz i przepadniesz
Ten zdrowy, proteinowy chleb zrobisz bez mąki. Jest chrupiący i smaczny