To najstarszy parmezan na świecie. Leżakował 27 lat. "Aromat i smak były nie z tego świata"

g.pl 3 dni temu
We włoskim regionie Emilia-Romania miało miejsce wyjątkowe wydarzenie. Po 27 latach i trzech miesiącach leżakowania pokrojono najstarszy parmezan na świecie. Jaki jest sekret długowieczności tego wyrobu? Producent zdradził, jak dbał o ser ze swojej mleczarni.
Włoskie produkty regionalne cieszą się popularnością na całym świecie, a jednym z najsłynniejszych jest oczywiście Parmigiano Reggiano, szerzej znany jako parmezan. To twardy ser typu podpuszczkowego, pochodzący z północnych Włoch, a dokładniej z regionu Emilia-Romania. Jest wytwarzany z krowiego mleka, a w trakcie dojrzewania leżakuje w solance zwykle od 12 do 36 miesięcy. Włosi przeszli jednak teraz samych siebie, ponieważ właśnie pokroili ser, który dojrzewał od ponad 20 lat.


REKLAMA


Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie


Jaki jest najstarszy parmezan? Właśnie pobito rekord
Parmezan, o którym mowa, został wyprodukowany w lutym 1998 roku przez Romano i Silvię Camorani w ich mleczarni w Poviglio, małym miasteczku niedaleko Parmy w północnym regionie Emilia-Romania. Od tamtej pory leżakował przez cały czas w spiżarni, jednak w zeszłym tygodniu, dokładnie po 27 latach i trzech miesiącach, zdecydowano się go pokroić.


Aromat i smak były nie z tego świata


- powiedział Romano Camorani, cytowany przez brytyjski dziennik "The Guardian". Mężczyzna dodał, iż choć już nie zajmuje się produkcją sera, to tym wyrobem "opiekował się z miłością". Co ciekawe, producentowi udało się pokonać rekord leżakowania parmezanu. Poprzedni wynosił 21 lat.
Zobacz też: Historia Dżoka z Krakowa każdego wzrusza do łez. Miesiącami czekał na ukochanego opiekuna


Jak długo może stać parmezan? To zależy od kilku czynników
Niektórzy mogą się zastanawiać, dlaczego wyrób państwa Camorani leżakował aż tak długo. Jak już wspomnieliśmy, standardowo ten rodzaj sera dojrzewa w solance od roku do trzech lat. Okres ten może się jednak wydłużyć w zależności od wielkości produktu. Wagę Parmigiano Reggiano z mleczarni w Poviglio oszacowano bowiem na 36 kilogramów, czyli znacznie więcej niż w przypadku serów, jakie możemy znaleźć na co dzień w sklepach. Sukcesem długowieczności tego wyrobu jest również odpowiednia kombinacja składników oraz sposób, w jaki państwo Camorani o niego dbali.


Myślę, iż mógłby przetrwać choćby 30 lat


- stwierdził Romano Camorani. Warto zaznaczyć, iż im dłużej parmezan dojrzewa, tym intensywniejszy jest jego smak. To producent decyduje o tym, jak długo ma trwać proces leżakowania. Po pokrojeniu ser jest degustowany przez panel z konsorcjum Parmigiano Reggiano, a jeżeli zostanie oceniony jako jadalny i spełniający standardy, uznaje się go za autentyczny, włoski produkt. W przypadku parmezanu z Poviglio nie było wątpliwości. Podczas uroczystości krojenia zjedzono od razu siedem kilogramów sera, a reszta trafiła do sprzedaży.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału