To najprostszy przepis na pyszny sos do każdego mięsa. Obiad zniknie ze stołu w pięć minut

g.pl 5 godzin temu
Jak zrobić gwałtownie sos do mięsa? Wbrew pozorom to nie takie trudne. Wystarczy kilka podstawowych składników, jedna patelnia i gotowe. Z tym przepisem ulepszysz każdy obiad, bo będzie pasować do wszystkich rodzajów mięsa. Poznaj sposób na pyszny sos.
Nie masz pomysłu na obiad? Mięso z ryżem lub ziemniakami sprawdza się za każdym razem. Składniki można dobierać dowolnie, tak samo jak sposób ich przygotowania. Takie danie z pewnością posmakuje całej rodzinie, ale warto też pomyśleć o sosie. Dzięki niemu jedzenie nie będzie suche, a przy okazji podbije walory smakowe obiadu. Przyrządzenie sosu do mięsa wbrew pozorom nie jest takie trudne. Znamy przepis, z którym poradzi sobie choćby początkujący kucharz.


REKLAMA


Zobacz wideo Ten sos jest lepszy niż majonez. Zrobiłam chrzanowy kogel-mogel


Jaki sos jest najlepszy do mięsa? Przedstawiamy uniwersalny przepis do każdego obiadu
Ten przepis na śmietanowy sos do mięsa jest bardzo uniwersalny. Będzie pasował zarówno do schabowej pieczeni, jak i kurczaka, indyka lub kaczki. Dodatki również nie mają znaczenia - sprawdzą się pieczone ziemniaki, purée, ryż, a choćby ulubiona kasza. Gęsty sos wydobędzie z takiego dania jego walory smakowe oraz uwolni aromat. Co więcej, możesz kombinować z nim na kilka różnych sposobów. Świetnym dodatkiem będą pieczarki lub sezonowe grzyby. Wystarczy podsmażyć je wcześniej na patelni razem z cebulą, a stworzysz pyszny sos grzybowy.
Zobacz też: Jak zrobić schabowe, żeby nie były twarde, suche i przyjemnie chrupały? istotny jest krok, który pomijamy


Prosty sos do mięsa - przepis. Przygotuj te składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania sosu do mięsa, to:


150 mililitrów śmietany, najlepiej 18-procentowej,
100 mililitrów wody,
łyżka mąki,
duża cebula,
olej (można wykorzystać tłuszcz pozostały po smażeniu lub pieczeniu mięsa),
ulubione przyprawy, na przykład sól, pieprz, papryka i zioła.


Jak zrobić gęsty sos do mięsa? Mąka jest bardzo istotna


Na początek bierzemy się za cebulę. Kroimy ją w kostkę, a następnie podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem aż do zeszklenia.
Gdy cebula jest gotowa, dodajemy do niej śmietanę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i zmniejszamy ogień, aby śmietana się nie ścięła.
W osobnym naczyniu przygotowujemy zaklepkę z mąki i wody. W tym celu wlewamy do szklanki około 100 mililitrów zimnej wody, dodajemy łyżkę mąki i całość energicznie mieszamy, aby rozbić wszystkie grudki.
Tak przygotowaną zaklepkę wlewamy do składników na patelnie. Całość mieszamy i czekamy kilka minut aż do zagęszczenia sosu.
Ten uniwersalny sos można wzbogacić różnymi dodatkami, na przykład podsmażonymi pieczarkami lub ulubionymi warzywami.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału