Ciasto z jabłkami na maślance jest dziecinnie proste do zrobienia. Wystarczy połączyć suche składniki z tymi mokrymi i poukładać na nich sezonowe owoce. Wyjdzie pyszne, ale również świetnie zaprezentuje się na stole. Z pewnością zachwyci domowników i gości - wszyscy będą w szoku, gdy powiesz, iż jego przygotowanie zajęło 10 minut.
Składniki na ciasto z jabłkami na maślance
Ciasto z jabłkami na maślance przygotujesz ze składników, które prawdopodobnie już masz w swojej kuchni. jeżeli nie, to kupisz je w każdym sklepie. Co najważniejsze, wykorzystasz sezonowe owoce, czyli jabłka, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wybrać także i gruszki.
Dużą robotę robi w tym cieście maślanka. To właśnie dzięki niej wypiek wychodzi wilgotny i nie wysycha zbyt szybko. Będzie więc dobry do zjedzenia przez kilka dni, choć pewnie zniknie z talerza w jedno popołudnie, bo jest aż tak pyszny.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia ciasta z jabłkami na maślance? Oto lista:
- 3 jajka;
- 3 jabłka;
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 1 szklanka maślanki;
- 3/4 szklanki cukru;
- 1/2 szklanki oleju;
- 1 łyżka cukru wanilinowego;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka cynamonu.
Przepis na ciasto z jabłkami na maślance
Żeby zrobić ciasto z jabłkami na maślance, na początek połącz w jednej misce suche składniki, tj. mąka pszenna, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona i cynamon. Wymieszaj całość.
W innej misce połącz mokre składniki, czyli jajka, maślankę, olej - również wymieszaj całość. Potem wlej je do tych suchych i mieszaj wszystko do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Tak przygotowane ciasto przelej do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj jego wierzch i poukładaj na nim obrane i pokrojone w plastry jabłka.
Ciasto z jabłkami na maślance piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze około 50 minut, do suchego patyczka. Po ostygnięciu warto oprószyć je cukrem pudrem albo cynamonem.
Zobacz też:
Przepis na biszkopt bez mąki. Wychodzi lekki, puszysty i rośnie do nieba
Babcia od 50 lat robi te knedle śliwkowe. Wszyscy jedzą, aż im się uszy trzęsą
To jogurtowe ciasto z miodem to smak jesieni. Banalne, a smakuje jak z cukierni













