Ekspresowa pizza z patelni — składniki
Jeśli szukasz pomysłu na szybki posiłek, który sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację, to prawdopodobnie najlepsze rozwiązanie. Przede wszystkim jego przygotowanie nie wymaga specjalistycznych produktów. Większość z nich znajdziemy w szafce kuchennej lub kupimy w najbliższym sklepie. Dodatkowo jest bardzo szybka do zrobienia, a całość zajmie nam kwadrans. Do przygotowania ekspresowej pizzy z patelni będziesz potrzebować:
- ¼ małej cebuli,
- ½ łyżeczki oregano,
- 1 duży placek tortilli,
- 1 łyżka ketchupu,
- 1 marynowana papryczka pepperoni,
- 3 plastry żółtego sera,
- 4 plastry kiełbasy żywieckiej.
Jeśli lubisz grubsze "ciasto", możesz zrobić spód z dwóch lub choćby trzech tortilli. Wystarczy, iż pomiędzy nimi dołożysz ketchupu oraz tartego sera.
Sprawdź również: Kiedyś nazywano ją zupą biedoty. Jest zdrowa i szybka do przygotowania
Jak przygotować ekspresową pizzę z patelni?
Zacznij od przygotowania składników. Papryczki podziel na kawałki, a cebulę pokrój w pióra. Posmaruj tortillę ketchupem. Na wierzchu ułóż ser, plasterki kiełbasy, kawałki pepperoni oraz cebulę. Całość posyp oregano wedle uznania. Teraz czas na smażenie pizzy. Umieść przygotowaną tortillę na suchej patelni. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, co jakiś czas delikatnie poruszając patelnią. Następnie przykryj pokrywką i smaż jeszcze 5 minut. Ekspresowa pizza jest gotowa, jeżeli chcesz, możesz ją dodatkowo polać ulubionym sosem.
Zobacz też:
Karpatki w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Idealna na chrzciny, komunię i do niedzielnej kawy
Zamiast w liście kapusty, zawiń gołąbki w to. Rodzina będzie zachwycona
Tak zrobisz błyskawiczny i zdrowy obiad z air fryera. Wystarczy 10 minut