Chlebek dyniowy to jeden z ciekawszych i smaczniejszych przepisów, które można przygotować z dyni. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadań. Jest lekko słodki z nutami korzennych przypraw. To idealny dodatek do jesiennej herbaty lub kawy.
Purée z dyni — jak je zrobić?
Purée można kupić lub zrobić ze świeżej dyni. Sprawdzi się do tego m.in. odmiana Hokkaido. Na początek należy umyć oraz osuszyć dynię, następnie przekroić na kilka części i usunąć pestki. Dynię, skórką do dołu układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po ok. 35 minutach wyciągamy ją i lekko studzimy, następnie wybieramy miąższ łyżką (w przypadku odmiany Hokkaido skórka również nadaje się do jedzenia) i blendujemy na gładką masę.
Przeczytaj też: Wcale nie imbir. Ten dodatek jeszcze lepiej podkręca smak zupy dyniowej
Chlebek dyniowy — składniki
Do przygotowania chlebka dyniowego potrzebujesz:
- 400 g purée z dyni,
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 kostka roztopionego masła,
- 110 ml oleju roślinnego,
- 2 szklanki cukru,
- 2 duże jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- ok. 50 gr pestek z dyni lub słonecznika.
Pestki z dyni możesz pominąć lub użyć innych według uznania. Ich ilość również możesz zmniejszać lub zwiększać w zależności od tego ile chcesz ich wsypać na wierzch chlebka.
Sprawdź także: Przepis na te cynamonki mam od sąsiadki. Nieoczywisty dodatek podkręca smak
Chlebek dyniowy — przygotowanie
Z podanego przepisu wyjdą dwa chlebki dyniowe w keksówkach o wymiarach 21,5 x 10,5 cm. jeżeli chcesz przygotować tylko jeden, to zmniejsz proporcję o połowę. Na początek przygotuj keksówki i nagrzej piekarnik do 175 st. C. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, sodę, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. W drugiej misce wymieszaj roztopione masło, olej roślinny, cukier, jajka, dynię i wanilię, aż uzyskasz jednolitą masę.
Następnie dodaj suche składniki do masy dyniowej i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Podziel ciasto na pół i przelej do keksówek. Na wierzch wysyp pestki dyni. Chlebek piecz przez ok. 50 - 55 minut. Sprawdź, czy jest upieczony dzięki wykałaczki. Pozostaw do ostygnięcia w foremce.
Zobacz też:
Przepis Ewy Wachowicz na kapustę kiszoną. Wychodzi najlepsza dzięki takim proporcjom
Ciotka robi te mielone od 40 lat. Są przepyszne, bo wbija do nich dokładnie tyle jaj
Zrób do słoików i jedz przez całą zimę. Odporność i jelita będą ci wdzięczne