Składniki na zygmuntówki
Do przygotowania około 19 ciastek warszawskich, czyli tzw. zygmuntówek, będzie ci potrzebne:
- ½ słoiczka konfitury żurawinowej,
- ½ do ¾ szklanki płatków migdałowych,
- 100 g cukru,
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 220 g drobnego cukru do wypieków,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 450 ml śmietanki kremówki 30%,
- 60 g masła,
- 60 g mąki pszennej,
- 600 ml śmietanki kremówki 36%,
- 9 białek,
- szczypta soli.
Do musu czekoladowego możesz wykorzystać śmietankę 30%, ale również 36%. W tym drugim przypadku może być stabilniejszy.
Sprawdź również: Takie faworki robi Magda Gessler. Lepsze niż u babci?
Zygmuntówki — sposób przygotowania
Zacznij od przygotowania kruchych migdałowych koszyczków. Do miski (lub kielicha blendera) włóż cukier, roztopione i przestudzone masło, mąkę pszenną oraz 4 białka. Wszystko zmiksuj razem, by powstało ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na niej okręgi o średnicy 9 cm. Na każdy okręg nałóż 1 i ¼ łyżki ciasta, a następnie posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 6-7 minut. Wyjmij blachę z piekarnika, delikatnie podważ każde ciastko, ułóż na obróconej szklance i zagnij krawędzie, tworząc koszyczek. Musisz to zrobić na jeszcze ciepłym, wręcz gorącym, cieście. Możesz piec po 2-3 koszyczki na raz. Odstaw do wystudzenia.
Sprawdź również: To ciasto było hitem PRL-u. Teraz udoskonalony przepis pozostało lepszy
Po upieczeniu koszyczków przygotuj mus czekoladowy. 450 ml śmietanki przelej do garnuszka, zagotuj, dodaj posiekaną gorzką czekoladę i 2 łyżki cukru pudru. Odstaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj, aż powstanie gładka konsystencja i przełóż do lodówki na całą noc. W misce ubij 5 białek ze szczyptą soli, dodawaj stopniowo drobny cukier. Bezę przełóż do rękawa cukierniczego i zrób z niej “korony" na obrysowanych wcześniej okręgach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza przez 50-60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw bezy do wystygnięcia najlepiej przez całą noc.
Sprawdź również: Tak chrupiących placków ziemniaczanych jeszcze nie jadłeś. Wystarczy, iż dodasz do nich ten składnik
Przed składaniem zygmuntówek przygotuj bitą śmietanę. W czystej, metalowej misce umieść 600 ml schłodzonej śmietanki 36%, wsyp 2 łyżki cukru pudru i zmiksuj. Schłodzony krem czekoladowy również ubij na mus i przełóż do rękawa cukierniczego. Pora na złożenie ciastek warszawskich. Migdałowe koszyczki wypełnij musem czekoladowym do ⅔ ich wysokości. Na każdą porcję wyłóż dwie łyżeczki konfitury. Następnie udekoruj bitą śmietaną i wyłóż na nią koronę z bezy. Smacznego! Pamiętaj, iż złożone zygmuntówki gwałtownie tracą swoją kruchość.
Zobacz też:
Jedz tę zupę zimą. Rozgrzewa, wzmacnia odporność i poprawia metabolizm
Przepis na najlepszy keks pod słońcem. Wychodzi miękki i wilgotny dzięki temu składnikowi
Tych faworków nie da się zepsuć. Wyjdą, choćby jeżeli masz 2 lewe ręce