Dżem z cukinii to dla niektórych pewna nowość, a dla innych przysmak znany od lat. Co ważne, można zrobić go na kilka sposobów. Dobrym pomysłem jest dodanie galaretki, która nie tylko sprawia, iż dżem jest lepszy w smaku, ale poprawia też jego konsystencję.
REKLAMA
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką
Dżem z cukinii z galaretką agrestową - przepis Ewy Wachowicz
Oryginalny przepis Ewy Wachowicz na dżem z cukinii zawiera dodatek galaretki cytrynowej, my jednak trochę go zmodyfikujemy i użyjemy galaretki agrestowej i świeżej cytryny. Do wykonania tego przysmaku jest potrzebne tylko kilka składników. Oto i one:
Składniki:
5 kg cukinii;
1 kg cukru;
4 galaretki agrestowe;
2 cytryny.
Wykonanie:
Przygotowania rozpocznij od cukinii. Umyj ją i obierz. Pozbądź się pestek. Zetrzyj cukinię na tarce.
Następnie duś cukinię na małym ogniu przez dwie godziny.
Pod koniec gotowania dodaj cukier, sok i skórkę cytrynową oraz galaretki.
Wymieszaj i gotuj jeszcze przez 30 minut.
Tak przygotowaną masę przelej do czystych, wyparzonych i suchych słoików.
Zakręć szczelnie słoiki i odwróć do góry dnem.
Przechowuj dżem w chłodnym, ciemnym miejscu.
Dżem z cukinii i jabłek pasuje do domowej roboty biszkoptów
Zwłaszcza w okresie zimy brakuje nam smaku świeżych owoców i warzyw. Przetwory są wtedy dobrą alternatywą. Co więcej, dżemy to wspaniały dodatek do ciast, ciasteczek, czy też wszelkiego typu deserów. Zrób dżem z cukinii teraz, a zimą sobie podziękujesz - wystarczy zejść do piwniczki i sięgnąć po słoiczek. Pamiętaj jednak, aby przechowywać przetwory w odpowiednich warunkach. Dżem pozostawiony na dłużej w temperaturze pokojowej jest nieco bardziej płynny, w chłodnym miejscu natomiast jego konsystencja jest zbita i gęsta.
Dżem z cukinii z galaretką pomarańczową i jabłkami - przepis krok po kroku:
Składniki:
około 3 kg cukinii;
1 kg zielonych jabłek;
1 kg cukru;
2 pomarańczowe galaretki;
1-2 łyżki cynamonu;
1 łyżka kwasku cytrynowego.
Wykonanie:
Przygotowania zacznij od cukinii. Obierz ją, usuń pestki. Następnie zasyp cukrem i pozostaw do czasu, aż puści sok.
W kolejnym kroku gotuj cukinię na wolnym ogniu przez 60 minut.
Przygotuj jabłka. Obierz je, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój w kostkę i dodaj do cukinii.
Całość gotuj do czasu, aż jabłka będą miękkie.
Dodaj cynamon i ściągnij garnek z ognia.
Dołóż do dżemu galaretki i kwasek cytrynowy.
Całość dokładnie wymieszaj.
Przygotuj słoiki. Umyj je, wyparz, wytrzyj. Gorący dżem przełóż do słoików i pasteryzuj przez około 15 minut (tu znajdziesz przepis).
Później pozostaw do wystudzenia. Kiedy słoiki będą zimne odstaw do piwniczki.
Zobacz też: Ogórki z przyprawą gyros lepsze niż kebab. Trudno im się oprzeć