Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie obchodzi 20-lecie. Został powołany w 2005 roku i jego zadaniem było prowadzenie dwóch kierunków: technologia żywności i żywienie człowieka oraz biotechnologia. Dziś (23.09) jednostka poszerzyła swoją ofertę dydaktyczną o kolejne trzy kierunki.
– Technologia żywności jest bardzo ważnym elementem naszej uczelni, od wielu lat na tym wydziale prowadzimy różnego rodzaju badania – mów rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Krzysztof Kowalczyk. – To oczywiście badania z zakresu prozdrowotnych adekwatności tych surowców i produktów, które my spożywamy, ale również chcemy proponować taką dietę, która by przeciwdziałała albo hamowała rozwój niektórych chorób. Zwłaszcza chorób cywilizacyjnych.
– Opracowaliśmy suplement diety, który pomaga spowalniać Alzheimera lub opóźnić w czasie wystąpienie tej choroby – mówi prof. Dominik Szwajgier z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. – O ile będziemy stosowali produkty tego typu i jednocześnie stosować ogólne zasady diety. Chronienie się przed zespołem metabolicznym, głównie nadwagą lub otyłością oraz cukrzycą, to klucz do sukcesu w spowolnieniu lub też całkowitym wyeliminowaniu choroby Alzheimera.
Na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii jest zatrudnionych 79 nauczycieli akademickich. W ciągu dwóch dekad istnienia jednostka wykształciła ponad 7 tysięcy absolwentów.
InYa / opr. PrzeG
Fot. Krzysztof Radzki