To dzieje się z twoim organizmem, gdy jesz rzodkiewkę. Poznaj adekwatności tego chrupiącego warzywa. Jest zdrowe? [17.09.2024]

stronazdrowia.pl 4 dni temu
Zdjęcie: Pixabay


Rzodkiewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw na polskich stołach. Szczególnie chętnie jemy ją wiosną. Jak rzodkiewki wpływają na nasz organizm? Sprawdziliśmy, jakie wartości odżywcze, witaminy i minerały zawiera to warzywo. Zobacz to w naszej galerii!

Rzodkiewka jest uprawiana w wielu regionach świata. W Polsce występuje głównie jako roślina uprawna, ale przejściowo dziczeje. W uprawie występuje wiele jej odmian. Również rzodkiew czarna i rzodkiew japońska to odmiany rzodkiewki.

Rzodkiewka to roślina jednoroczna lub dwuletnia. Sezon na polskie rzodkiewki trwa od wiosny do jesieni.

  • Czy można jeść rzodkiewki z czarnymi plamami w środku? Sama sprawdziłam
  • Jak wykorzystać liście rzodkiewki lub kalafiora? Nie wyrzucaj, sprawdź przepisy!

To roślina miododajna i dobre źródło pyłku dla pszczół.

Rzodkiewka ma mało kalorii, za to ma sporo niezbędnych dla organizmu witamin i minerałów. 1 sztuka dostarcza zaledwie 3 kilokalorie. Warto wiedzieć, iż poza korzeniem, jeść można również liście i kiełki rzodkiewki.

  • Wybieraj zamiast chleba. Te zamienniki odmienią twoją figurę!

Jakie dokładnie adekwatności ma rzodkiewka? Kto powinien jeść ich najwięcej? Sprawdź to w naszej galerii:

Rzodkiewka jest uprawiana w wielu regionach świata. W Polsce występuje głównie jako roślina uprawna, ale przejściowo dziczeje. W uprawie występuje wiele jej odmian. Również rzodkiew czarna i rzodkiew japońska to odmiany rzodkiewki.

Rzodkiewka to roślina jednoroczna lub dwuletnia. Sezon na polskie rzodkiewki trwa od wiosny do jesieni.

  • Czy można jeść rzodkiewki z czarnymi plamami w środku? Sama sprawdziłam
  • Jak wykorzystać liście rzodkiewki lub kalafiora? Nie wyrzucaj, sprawdź przepisy!

To roślina miododajna i dobre źródło pyłku dla pszczół.

Rzodkiewka ma mało kalorii, za to ma sporo niezbędnych dla organizmu witamin i minerałów. 1 sztuka dostarcza zaledwie 3 kilokalorie. Warto wiedzieć, iż poza korzeniem, jeść można również liście i kiełki rzodkiewki.

  • Wybieraj zamiast chleba. Te zamienniki odmienią twoją figurę!

Jakie dokładnie adekwatności ma rzodkiewka? Kto powinien jeść ich najwięcej? Sprawdź to w naszej galerii:

Idź do oryginalnego materiału