To dlatego twoje ogórki małosolne gwałtownie się psują. Nie popełnij tych popularnych błędów

g.pl 1 dzień temu
Jak zrobić dobre małosolne ogórki? Wbrew pozorom nie jest to takie proste, jak mogłoby się wydawać. Warzywa często miękną w słoikach i gwałtownie się psują, przez co przetwory nadają się tylko do wyrzucenia. Warto sprawdzić, gdzie popełniamy błędy i jak ich unikać, by osiągnąć sukces.
Już niedługo rozpocznie się sezon na robienie przetworów. Domowe wyroby w zalewach mogą stanowić świetny dodatek do dań lub przekąskę na grilla i imprezy. Jednymi z najpopularniejszy są oczywiście ogórki małosolne. Ich przygotowanie w teorii nie jest trudne, jednak niektórzy mogą mieć z tym problem. Czasem ogórki gwałtownie miękną, a niekiedy choćby się psują. Dlaczego tak się dzieje? Wynika to z błędów, które nieświadomie popełniamy.


REKLAMA


Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone


Jak zrobić zalewę do ogórków małosolnych? Jakość wody ma ogromne znaczenie
Przygotowując ogórki małosolne, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Bardzo ważna jest jakość samych warzyw - powinny być one przede wszystkim świeże i dorodne. Najlepiej wybrać twarde ogórki gruntowe, bez żadnych uszkodzeń i widocznych zmian. Okazy, które długo leżały w domu po zbiorach, mogą gwałtownie zepsuć się w słoiku. Trzeba jednak zaznaczyć, iż problemem nie są same warzywa. Wiele osób nie zauważa też błędów w przygotowaniu solanki. Ogromne znaczenie ma woda, której używamy. Kranówka bywa mocno chlorowana. Chlor jest dodawany do wody w celu jej dezynfekcji, ponieważ zabija bakterie i inne drobnoustroje, które mogą być obecne w sieci wodociągowej. Niestety, może też negatywnie wpływać na przetwory, ponieważ ogranicza wytwarzanie bakterii kwasu mlekowego podczas fermentacji. Z tego względu najlepiej użyć wody źródlanej lub mineralnej z butelki. jeżeli jednak stawiamy na kranówkę, to warto przed zalaniem ogórków przefiltrować ją i przegotować.
Zobacz też: Prosty i szybki obiad. Potrzebujesz tylko 8 składników. Kotleciki znikną z talerzy w mgnieniu oka


Ile soli na 1 litr wody do ogórków małosolnych? Wiele osób popełnia ten błąd
Kolejnym błędem często popełnianym w przygotowaniach przetworów są złe proporcje. Mają one najważniejsze znaczenie do osiągnięcia najlepszych efektów i wydobycia smaku z warzyw, dlatego powinniśmy ich bezwzględnie przestrzegać. Złota zasada mówi, iż na każdy litr wody przypada jedna łyżka soli kamiennej, a całość należy dokładnie wymieszać. Istotna jest również temperatura solanki. Nie należy bowiem wlewać do słoików gorącej wody, która dopiero skończyła się gotować. Wrzątek może zmiękczyć ogórki, a te niedługo później prawdopodobnie się zepsują. Warto poczekać aż woda się ostudzi i dopiero wtedy zalać nią warzywa.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału