Ostre noże to klucz do szybkiego i sprawnego przyrządzania potraw, ale niektóre egzemplarze potrafią gwałtownie się stępić. Czasem, choćby jeżeli wyglądają w porządku, ich użytkowanie bywa problematyczne. Mało kto wie, iż duże znaczenie ma sposób ich przechowywania.
REKLAMA
Zobacz wideo Tępy nóż i brak ostrzałki w domu? Wiemy, jak temu zaradzić!
Jak dbać o noże, żeby się nie tępiły? Pamiętaj o kilku kwestiach
Noże najlepiej trzymać w bloku lub na specjalnej magnetycznej listwie. Rzucone luzem w szufladzie szybciej się tępią, ponieważ dochodzi do mikrouszkodzeń na powierzchni ostrza. jeżeli musisz trzymać je z innymi sztućcami, pamiętaj, iż warto zaopatrzyć się w nakładkę lub osłonę na ostrza.
Nóż pexels.com/Huy Phan
Powszechnym błędem jest również używanie niewłaściwej deski do krojenia. Szkło, ceramika i metal szybciej tępią noże, dlatego najlepiej używać desek z tworzywa sztucznego lub drewna. Warto również mieć na uwadze, by nie wrzucać ich do zmywarki, a myć manualnie, bo zbyt wysoka temperatura uszkadza nie tylko ostrze, ale i rękojeść.
Jak naostrzyć nóż bez ostrzałki? Nie potrzebujesz ostrzałki
Ostrzałka przydaje się w kuchni, ale jeżeli jej nie masz, nic straconego. Z tym trikiem w kilka chwil naostrzysz nóż, a krojenie i siekanie przestanie być uciążliwym problemem. Wystarczy, iż weźmiesz ceramiczny kubek i odwrócisz go do góry dnem i nachylisz pod kątem 30 stopni. Zacznij pocierać całą powierzchnią ostrza od góry do dołu, aż osiągniesz satysfakcjonujący efekt. Gdzie trzymasz noże? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.