„To, co jemy mówi kim jesteśmy”

slupca.pl 3 tygodni temu

W kuchni Patrycji Kamińskiej cz. 2

O zdrowej i smacznej kuchni, o wiosennych smakach oraz inspiracjach w drugiej części kulinarnego spotkania opowiada stylistka paznokci – właścicielka „Kolormania” – Patrycja Kamińska.

Jak mówi, ostatnio dużo zmieniła w swojej kuchni. Przede wszystkim mocno ograniczyła węglowodany. Do tego 3 posiłki dziennie o stałych porach – organizm jak się przyzwyczai to sam się domaga o konkretnej godzinę np. kolacji.

– Zawsze lubiłam gotować, ale faktycznie ograniczenia czasowe nie dają zaszaleć z potrawami. o ile chodzi o kuchnie sezonowe, to zdecydowanie najbardziej lubię wiosnę. Myślę, iż jest wtedy największą różnorodność świeżych składników i samo ich przygotowanie jest szybkie i łatwe. Wiosna, o ile chodzi o kuchnię, najbardziej kojarzy mi się z młodymi ziemniaczkami z jajkiem sadzonym i mizerią. No i truskawki. Truskawki to zdecydowanie owoc numer jeden, o ile chodzi po tę porę roku – tłumaczy.

Choć dodaje i jednocześnie ubolewa nad tym, iż najkrócej wiosną możemy cieszyć się szparagami. Więc gdy tylko się pojawią to korzysta z nich ile tylko się da. Warto szukać inspiracji w internecie i odwzorowywać je lub modyfikować pod siebie, można stworzyć coś całkowicie nowego. – Pyszne szparagi z jajkiem sadzonym (znowu, ale jest to pyszne połączenie) zjedzone najlepiej na tarasie lub balkonie w słoneczne popołudnie to cudowny relaks. Przecież to, co jemy mówi kim jesteśmy. Trzeba dbać o siebie i w czasach, gdzie dania wysoko przetworzone są na wyciągnięcie ręki warto jednak wybrać prostotę – im mniej dodatkowych chemicznych składników tym zdrowiej i smaczniej. Smaki dzieciństwa takie właśnie były – proste i pyszne – mówi nam kończąc.

Filet z kurczaka zapiekany ze szpinakiem i pomidorami suszonymi – czyli kurczak po toskańsku

Składniki 4 porcje:

– 650 g filetów z kurczaka,

– 2 ząbki czosnku,

– 1 łyżeczka suszonego oregano,

– 200 ml bulionu drobiowego,

– 200 ml śmietanki 18% do zup i sosów lub 30%

– ok. 10 kawałków suszonych pomidorów,

– łyżeczka musztardy sarepskiej,

– 150 g szpinaku,

– sól, pieprz, oliwa,

– tarty parmezan lub grana padano.

Przygotowanie: Filety umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety, odciąć polędwiczki. Całe mięso doprawić solą, pieprzem, oregano, natrzeć startym czosnkiem i wysmarować łyżką oliwy. Na tym etapie kurczaka można odstawić do zamarynowania (jeśli mamy czas). Mięso kłaść na rozgrzaną dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy i smażyć po ok. 3,5 minuty z każdej strony, aż kurczak ładnie się zrumieni. W razie potrzeby obsmażać na raty. Zdjąć kurczaka z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać bulion i zagotować. Włożyć mięso i obłożyć pokrojonymi suszonymi pomidorami wyjętymi z zalewy, dodać musztardę. Gotować przez ok. 1 minutę, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć gotowanie. Wlać śmietankę i zagotować. jeżeli sos jest za rzadki można w niewielkiej ilości wody wymieszać łyżeczkę mąki i dodać do sosu. Posypać szpinakiem i wcisnąć go w sos aby listki zwiędły. Po ok. 1 – 2 minutach gotowania, gdy sos będzie już gęsty, odstawić danie z patelni. Podawać z wybranym dodatkiem posypując tartym serem.

Koktajl szpinakowy

Składniki:

– 3 garście szpinaku,

– 1 banan,

– 1 pamarańcza,

– 3 plasterki imbiru,

– ok. 300 ml wody,

– łyżeczka miodu płynnego.

Wykonanie: Owoce obrać ze skórki, pokroić w drobniejsze kawałki, pozostałe składniki dodać do misy blendera. Zblendować.

Naleśniki budyniowe

Składniki:

– 1 dowolny budyń o wadze 40 g (czy z cukrem czy bez cukru – zależy to od nas, ja użyłam śmietankowego bez cukru),

– 1 jajko,

– 125 ml mleka,

opcjonalnie: skórka otarta z cytryny,

– 1 łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia.

Wykonanie:

Składniki mieszamy rózgą lub blendujemy. Odstawiamy na 10-15 min. Ciasto jest rzadkie, ale nie przejmujmy się tym, tak ma być. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy odrobiną tłuszczu, najlepiej wg mnie klarowanym masłem (ale bez tłuszczu też wychodzą jeżeli mamy dobrą, nieprzywierającą patelnię). Wlewamy łyżką cienką warstwę ciasta. Smażymy z obu stron po ok 1-2 minuty.

Pasta z awokado i łososia

Składniki:

– 1 awokado,

– 1 szt. łosoś wędzony,

– 1 mała czerwona cebulka,

– 2 jajka,

– łyżka serka śmietankowego puszystego,

– sól, pieprz,

– 2 kromki chleba razowego.

Wykonanie: Awokado, obieramy, pestkę wyrzucamy. Wszystkie składniki wkładamy do misy szatkownicy. Szatkujemy chwilkę do drobnego rozdrobnienia. Chlebek podpiekamy na suchej patelni do chrupkości. Pastę nakładamy na pieczywo. Można udekorować świeżym koperkiem i oliwkami. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału