To ciasto z mięciutkim dodatkiem ma wielu wielbicieli. Znika tak szybko, iż nie każdy zdąży go spróbować

g.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: iStock


Ciasto z tym dodatkiem wciąż jeszcze nie cieszy się w polskiej kuchni taką popularnością, jak sernik, szarlotka, makowiec czy choćby ciasto marchewkowe. Może warto więc zmienić swoje nawyki.
Ciasto bananowe jest nie tylko smaczne, ale i z reguły niezbyt trudne do wykonania. Bananowiec jest także doskonałą okazją do zużycia zalegających w kuchni mocno dojrzałych owoców. Sprawdzamy, co mamy szansę wyczarować z bananów.


REKLAMA


Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze


Bananowiec: ciasto na biszkopcie
Jak zrobić bananowiec? Ciasto składające się z pysznego biszkopta czekoladowego z równie znakomitą masą śmietankowo-cytrynową oraz bananami nie jest może najprostszą potrawą do wykonania, ale sprawdzi się zarówno jako dodatek do herbaty podczas spotkania towarzyskiego, jak i w formie tortu urodzinowego na przyjęcie.
Na biszkopt czekoladowy potrzebne będą:


pół szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
6 jajek
3 łyżki kakao
5 łyżek zimnej wody.


Na warstwę czekoladową konieczne okażą się:


100 g gorzkiej czekolady (tabliczka)
1/3 szklanki, czyli około 100 g śmietanki 30%.


Do wykonania jasnego kremu przygotować trzeba:


1 galaretkę cytrynową
1 szklankę wrzątku
200 g (3/4 szklanki) śmietanki 30%
200 g (3/4 szklanki) śmietanki 36%
5 płaskich łyżek cukru pudru.


Pozostałe składniki:


4 dojrzałe banany
słodka herbata lub sok z pomarańczy (do nasączenia ciasta)
kilka kostek mlecznej czekolady do starcia na wierzch.


Sposób wykonania:


Kakao mieszamy z mąką pszenną. Do misy miksera wsypujemy 140 g drobnego cukru, wbijamy 6 jajek, ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Gdy powstanie puszysta jasna masa, wlewamy pięć łyżek zimnej wody. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z kakao. Mieszamy przy pomocy szpatułki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 165 stopni Celsjusza z opcją pieczenia góra/dół. Puszyste ciasto przelewamy do tortownicy, umieszczamy na środkowej półce w piekarniku, pieczemy około 40 minut.
Po całkowitym ostudzeniu biszkopt wyjmujemy z tortownicy i dzielimy na dwa blaty. Tortownicę oczyszczamy i ponownie wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy w niej jeden blat, nasączamy go słodką czarną herbatą, sokiem z pomarańczy lub innym dowolnym ponczem.
1/3 szklanki śmietanki 30% wlewamy do małego rondelka, podgrzewamy, gdy zacznie się gotować, zdejmujemy ją z palnika, dodajemy gorzką czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Rozsmarowujemy ją na dolnym blacie biszkoptu umieszczonego w formie.
Opakowanie galaretki cytrynowej zalewamy szklanką wrzącej wody, mieszamy tak długo, aż całkowicie się rozpuści, odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia.
3/4 szklanki śmietanki 30% i 3/4 szklanki śmietanki 36% ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Dodajemy cukier puder i ubijamy na tyle długo, by otrzymać idealnie kremową i puszystą masę. Wlewamy do niej tężejącą galaretkę, mieszamy delikatnie do całkowitego połączenia.
Banany obieramy, kroimy wzdłuż i układamy na pokrytym warstwą czekoladową biszkopcie, następnie wykładamy na nie jasną masę (warto zostawić odrobinę do udekorowania ciasta). Na tężejącą masę kładziemy drugi blat biszkoptu, na górny blat wykładamy resztę masy śmietankowej. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej cztery godziny. Przed podaniem można oprószyć je mleczną czekoladą startą na drobnych oczkach.


Szybkie ciasto bananowe
Szybkie ciasto bananowe jest łatwe w przyrządzeniu i ekspresowo znika z talerza. Aby przygotować małą keksówkę mocno czekoladowego ciasta bananowego, potrzebne będą:


2 bardzo dojrzałe banany
160 ml ciepłego mleka
1/4 szklanki oleju lub stopionego masła
1 szklanka mąki
2 jajka
pół szklanki cukru
4 czubate łyżki ciemnego kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli esencji waniliowej
szczypta soli
ulubione bakalie (dwie garście),


a dodatkowo na polewę:


3 łyżki gorącego mleka
łyżeczka masła
pół tabliczki gorzkiej czekolady.


Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza, keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Banany obieramy, kroimy i blendujemy w wysokim naczyniu. Dodajemy mleko, olej (lub masło) i jajka, miksujemy na jednolitą masę. Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę mieszamy w dużej misce. Dolewamy do mieszanki masę bananową, wsypujemy bakalie oraz sól i mieszamy łyżką. Przelewamy do formy i natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 do 50 minut. Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka lub miseczki i podgrzewamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko i masło, mieszamy do połączenia składników. Gotową polewę wylewamy na wierzch ciasta.
Ciasto bananowe: przepis na ciasto bez pieczenia
Jak gwałtownie przyrządzić ciasto bananowe? Przepis na ciasto bananowe bez pieczenia może okazać się strzałem w dziesiątkę. Potrzebne będą:


20 dag herbatników
8 dag masła
25 dag schłodzonego serka mascarpone
3 średnie dojrzałe banany
1/4 szklanki zmielonych migdałów.


Sposób wykonania:


Masło roztapiamy w rondelku, herbatniki mielimy, dodajemy masło i mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno i boki tortownicy do połowy jej wysokości. Wstawiamy do lodówki. Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia blendera, dodajemy serek mascarpone, miksujemy na gładko. Na herbatnikowy spód kładziemy masę bananową, wierzch wyrównujemy łyżką, posypujemy zmielonymi migdałami. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny


Ciasto z bananów
Ciasto z bananów to świetny pomysł, gdy mamy do wykorzystania długo leżące w kuchni banany.
Składniki:


2 niepełne szklanki mąki
pół szklanki cukru
200 g margaryny lub masła
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
3 banany bez skórki.


Sposób przyrządzenia:


Mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do jednej miski. W drugiej misce umieszczamy miękką margarynę, cukier i wbijamy doń jajka. Składniki ubijamy mikserem aż do połączenia ich w gładką masę. Stopniowo wsypujemy mieszankę z mąką, miksując na małych obrotach. Banany ugniatamy widelcem i dodajemy do masy. Miksujemy do połączenia składników. Blaszkę smarujemy resztką margaryny i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy z miski do foremki. Blaszkę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza. Pieczemy około 40 do 50 minut, bez termoobiegu. Po ostudzeniu można ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz też: Coś słodkiego na szybko? Oto ekspresowy przepis na kruche ciasteczka, które zawsze wychodzą
Idź do oryginalnego materiału