Jesienią na potęgę pieczemy desery z jabłkami, gruszkami czy śliwkami. W mojej rodzinie od lat króluje ciasto marchewkowe, które bije na głowę inne wypieki. Najmłodsi proszą o nie co tydzień, a choćby dorośli zjadają je do ostatniego okruszka.
Składniki na ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe wychodzi ultrawilgotne za sprawą głównego składnika, czyli marchewek. To właśnie dzięki nim smakuje wspaniale od razu po upieczeniu, jak i po kilku dniach. Zapomnij o wypieku suchym jak wiór, który trzeba popijać herbatą albo kawą.
Świeżość tego jesiennego ciasta przedłuża także olej. Poza tym sprawia, iż jego tekstura jest miękka, delikatna i przyjemnie wilgotna, a każdy kęs wręcz rozpływa się w ustach.
Teściowa daje do tego wypieku 1 szklankę cukru. Oczywiście można zmniejszać lub zwiększać jego ilość według własnych preferencji.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia ciasta marchewkowego? Oto dokładna lista:
- 2 szklanki mąki;
- 1 szklanka cukru;
- 1/2 szklanki oleju;
- 4 jajka;
- 300 g marchewki;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;
- 1/4 łyżeczki soli.
Przepis na ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe przygotuj w formie o wymiarach 20x20 cm. Wysmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą albo wyłóż papierem do pieczenia.
Następnie obierz marchewki i zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Przełóż warzywa do miski i dodaj do nich mąkę, olej, cynamon, gałkę muszkatołową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól.
W innym naczyniu połącz jajka z cukrem i zacznij ubijać całość do momentu, aż powstanie gładka masa. Potem wlej ją do miski z marchewką i wymieszaj wszystko.
Tak przygotowane ciasto przelej do formy, wyrównaj jego wierzch i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 50 minut.
Moja teściowa obsypuje ciasto marchewkowe cukrem pudrem. Możesz jednak oblać je lukrem bądź słodkim kremem maślanym. Warto obsypać ten wypiek orzechami.
Zobacz też:
Będziesz mieć największy czosnek w okolicy. Wystarczy, iż posadzisz go w tym terminie
Przecieraj tym liście storczyka. Będą zdrowe i błyszczące jak nigdy
Przycinasz róże jesienią? To błąd, lepiej wykonaj ten zabieg