Sernik na zimno z truskawkami — składniki
Do przygotowania sernika na zimno z truskawkami i czekoladą będziesz potrzebować:
- 100 g masła,
- 150 g mlecznej czekolady,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki gorącej wody,
- 200 g truskawek,
- 250 g herbatników maślanych,
- 300 ml śmietanki 30 proc.,
- 500 g twarogu sernikowego z wiaderka.
W tym przepisie możesz także wykorzystać kilka zamienników. Zamiast masła użyj olej kokosowy, mleczną czekoladę zastąp białą lub gorzką, natomiast zamiast truskawek (gdy minie na nie sezon), możesz wykorzystać borówki, brzoskwinie czy maliny.
Sprawdź również: Zanim skończy się sezon, zrób to ciasto. Rabarbar z bezą smakuje obłędnie
Jak przygotować sernik na zimno z truskawkami?
Masło roztop w rondelku. Herbatniki przełóż do blendera i zmiksuj. Wlej masło do herbatników, połącz, przełóż na blachę o wymiarach 20 × 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do lodówki. Truskawki umyj i zostaw na sitku do wysuszenia.
W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i odstaw do napęcznienia oraz wystudzenia. Do odtłuszczonej i suchej metalowej miski wlej 250 ml śmietanki 30 proc., następnie ubij ją na sztywno z cukrem pudrem. W osobnej misce zmiksuj twaróg sernikowy i połącz go ze śmietanką. Dodaj żelatynę, całość zmiksuj, by równomiernie się rozprowadziła, następnie do masy wrzuć połowę pokrojonych truskawek, wymieszaj i przelej na spód.
W rondelku rozpuść posiekaną czekoladę i pozostałe 50 ml śmietanki 30 proc. Po przestygnięciu wylej czekoladę na wierzch ciasta, wysyp pozostałe pokrojone truskawki i wstaw do lodówki. Po minimum 4 godzinach sernik na zimno z truskawkami będzie gotowy do jedzenia, ale jeżeli masz możliwość — to włóż go do lodówki na całą noc. Smacznego!
Zobacz też:
Wygląda jak ziemniak, smakuje jak cukierki i ma mnóstwo błonnika. Znasz ten owoc?
W PRL-u był hitem na każdej stołówce. Tak w kwadrans przywrócisz smak dzieciństwa
Zamiast do kompotu, dodaj do...mięsa. Taki rabarbar to niebo w gębie