Rosół to niewątpliwie król polskich zup obraz obowiązkowa potrawa podczas tradycyjnego, niedzielnego obiadu. Odpowiednio tłusty, gotowany na kilku rodzajach mięsa, z dodatkiem włoszczyzny, przypraw oraz oczywiście makaronu. Tymczasem okazuje się, iż w starych przepisach próżno szukać jajeczno-mącznego produktu. W jaki sposób wtedy serwowano tę ponadczasową zupę?
REKLAMA
Zobacz wideo Czy na weselach wciąż króluje rosół? "Dla cudzoziemców rosół jest absurdem"
Co dodać do rosołu, żeby był pyszny? Niecodzienny przepis
Choć rosół to tradycyjna zupa, która gości na polskich stołach, sposób, w jaki jest przygotowany, może się różnić w zależności od regionu czy choćby zwyczajów panujących w rodzinie. Gdzieniegdzie dodaje się do wywaru pomidora, a zamiast makaronu serwuje ziemniaki. Także ponad 100 lat temu stosowano pewne niebanalne składniki. Wedle przepisu w książce kucharskiej "Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce" autorstwa A. J. Kamionki wydanej w 1917 roku, do której dotarł portal przyslijprzepis.pl, mocny, wołowy rosół można podawać z pulpetami drobiowymi, groszkiem oraz ryżem.
Potrawa została nazwana rosołem orleańskim. Jak ją przyrządzić? Potrzebujesz:
wcześniej przygotowanego, tradycyjnego rosołu, najlepiej wołowego (ok. 2 litry),
190 g ryżu,
140 g mrożonego groszku,
łyżkę masła,
woda do gotowania ryżu i mięsa,
Na pulpety:
200 g mięsa drobiowego,
bułkę kajzerkę,
2 żółtka,
przyprawy, czyli sól, pieprz i gałkę muszkatołową,
250 ml wody.
Ryż w plastikowych woreczkach Fot. istockphoto.com/ autor MarianVejcik
Jak zrobić rosół orleański? Przygotuj dodatkowe składniki
Przygotowywanie dawnego rosołu zacznij od ugotowania ryżu. Zrób to wedle instrukcji na opakowaniu. Bułkę kajzerkę zamocz w 250 ml wody, by nasiąkła. Wystarczy 5-10 minut. Co dalej?
Do mięsa drobiowego dorzuć przyprawy, żółtka, namoczoną bułkę, dokładnie wymieszaj, by powstała jednolita masa. Do gotowania nastaw garnek z osoloną wodą.
Z drobiowej masy uformuj pulpety lub, jak było w przepisie, owalne "kluseczki".
Gotowe mięso wrzuć do wody i pogotuj jeszcze 5 minut. Następnie wyjmij.
Zacznij podgrzewać rosół.
W międzyczasie odcedź ryż, poczekaj, aż nieco ostygnie. Gdy tak się stanie, podsmaż go delikatnie na maśle, dzięki czemu zachowa sypkość.
Do gara z rosołem delikatnie wrzuć pulpety oraz mrożony groszek. Gotuj 8-10 minut.
Na głębokie talerze wyłóż ryż, zalej porcją gorącej zupy z dodatkami. Smacznego!
Z czym jadasz rosół? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.