W Polsce twarożek nie jest niczym nadzwyczajnym. Od lat używamy go regularnie w kuchni, najczęściej do zrobienia pysznej pasty na kanapkę lub słodkiego nadzienia do naleśników. Amerykanie pokochali jednak ten ser stosunkowo niedawno. Choć od dłuższego czasu widniał na sklepowych półkach, to długo był ignorowany przez większość klientów, którzy uważali go za produkt dietetyczny lub z kuchni lat 50. Teraz, dzięki mediom społecznościowym, twarożek przeżywa prawdziwe odrodzenie. Popyt jest tak duży, iż firmy nie wyrabiają się z produkcją.
REKLAMA
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką
Czy twaróg jest tylko w Polsce? W Stanach Zjednoczonych zyskuje popularność
Według danych firmy Circana, przytoczonych przez CNN, sprzedaż twarogu w handlu detalicznym w Stanach Zjednoczonych wzrosła o 20 procent w ciągu 52 tygodni (do 15 czerwca) w porównaniu z rokiem poprzednim. Było to następstwem około 17-procentowego wzrostu rocznego zarówno w 2024, jak i 2023 roku oraz 11-procentowego wzrostu w 2022 roku. Co ciekawe, jeszcze w 2021 roku tendencja była odwrotna, ponieważ sprzedaż tego produktu wówczas spadła w porównaniu z rokiem poprzednim. Aktualnie popularność tego sera jest tak duża, iż Susan Morris, dyrektorka generalna sieci spożywczej Albertons, nie mogła uwierzyć własnym oczom, gdy zobaczyła te wyniki sprzedaży.
Musiałam sprawdzić dane dwa razy, ale twaróg jest rzeczywiście kategorią produktów o silnym wzroście
- powiedziała kobieta, cytowana przez CNN. Wzrost popytu zaobserwował również firma Organic Valley. Sprzedaż ich twarogu wzrosła w pierwszej połowie 2025 roku o ponad 30 procent w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.
Twaróg Organic Valley sprzedaje się szybciej, niż jesteśmy w stanie go wyprodukować
- powiedział Andrew Westrich, kierownik ds. marketingu w Organic Valley.
Zobacz też: Nowe przedmioty szkolne dla piątoklasistów. Uczniowie spędzą więcej godzin w ławkach niż dotychczas
Co można zrobić z twarogu na obiad? Internauci pokochali te przepisy
Wiele osób prawdopodobnie zastanawia się, skąd tak duża popularność twarogu w Stanach Zjednoczonych. Odpowiedź jest prosta - TikTok. Coraz więcej osób interesuje się zdrowym trybem życia oraz wartościowymi i ekologicznymi produktami, a ser ten właśnie do takich należy. Użytkownicy mediów społecznościowych regularnie publikują różnorodne przepisy na dania wykonane z twarogu, które skradły serca internautów z uwagi na smak, kremowość i wysoką zawartość białka. Zaczęło się od lodów twarogowych o ciekawych smakach, na przykład sernika truskawkowego czy ciasta bananowego. Dziś na TikToku można znaleźć przepisy choćby na pizzę z twarogu, dip serowy do kurczaka, tosty i różnego rodzaju przekąski.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.