Miechunka peruwiańska (Physalis peruviana) to egzotyczna roślina, która znana jest także jako: rodzynek brazylijski, złota jagoda czy wiśnia peruwiańska. Jej owoce w Polsce wykorzystuje się głównie do dekoracji deserów, sałatek, a niekiedy również wykwintnych dań obiadowych.
Tak naprawdę jednak warto docenić nie tylko ich walory estetyczne. Na docenienie zasługują bowiem przede wszystkim smak i cenne adekwatności miechunki peruwiańskiej. To jeden z najzdrowszych owoców, ale mało kto zdaje sobie z tego sprawę.
Jak wygląda miechunka peruwiańska? Po tym ją rozpoznasz
Miechunka peruwiańska pochodzi z Ameryki Południowej, przede wszystkim z terenów Peru i Chile. Dziś jednak jej uprawa popularna jest także w takich krajach jak: Kolumbia, Indie czy Nowa Zelandia.
To półkrzew osiągający do 1,5 metra wysokości, którego największym atutem są oczywiście owoce - intensywnie żółte, okrągłe, o średnicy około 2 cm. Są one pozamykane w charakterystycznych dla tego gatunku, "papierowych" kielichach. Mają one chronić miechunkę przed atakami szkodników i niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi.
Może cię zainteresować: W PRL-u jedli ją wszyscy. Mało kto wie, iż opóźnia starzenie się
Jakie są zdrowotne adekwatności miechunki? To skarbnica witamin
Miechunka peruwiańska to owoc, który warto na stałe włączyć do swojej diety m.in. z uwagi na pokaźną ilość witaminy C, którą zawiera. To cenna informacja szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy układ odpornościowy potrzebuje wsparcia.
O jej cennych adekwatnościach rozpisywano się m.in. na łamach "Open Agriculture". Miechunka peruwiańska zawiera jedynie 53 kcal w 100 g, a dostarcza organizmowi także: wapnia, żelaza czy fosforu.
Oprócz tego w jej składzie znajdziesz także witaminę A, która chroni oczy, sycący błonnik odżywczy czy naturalne antyoksydanty (m.in. polifenole i karotenoidy) spowalniające starzenie się.
Czytaj również: Moja babcia często robiła pierogi z tym farszem. Są lepsze niż ruskie
Jak smakuje miechunka i z czym ją jeść? Pasuje do wielu potraw
Zastanawiasz się, jak smakuje miechunka oraz, jak można użyć jej w kuchni? Tak naprawdę jest to owoc o uniwersalnym, zbilansowanym smaku, który łączy słodycz z delikatną kwasowością. Niektórzy porównują ją do połączenia ananasa i słodkiego pomidora.
Ta nietypowa kombinacja smaków sprawia, iż pasuje zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Świetnie komponuje się z sałatkami z zielonymi liśćmi, serem feta i awokado. Można nią udekorować sorbety, tradycyjne lody i tarty. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie z miechunki konfitury, dżemu, soku typu smoothie albo sosu.
Zobacz też:
Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta
W PRL-u jedli ją wszyscy. Mało kto wie, iż opóźnia starzenie się
Maślaki źle smakują? Zrób to przed wrzuceniem do zupy, a poczujesz różnicę