Ten omlet jest lekki i puszysty jak chmurka. Z talerza zniknie w kilka chwil

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Puszyste omlety - Pyszności; foto: Canva


Jajka są prawdopodobnie najbardziej popularnym produktem spożywanym na śniadanie w Polsce. I bardzo dobrze. Są zdrowe, sycące i pyszne; zwłaszcza wtedy, gdy przygotujesz z nich takie puszyste omlety. Dosłownie rozpływają się w ustach!

O jajkach mówi się tyle samo dobrego, co złego, ale zawsze podkreślamy: gdzieś pomiędzy wszelkimi mitami i prawdami spożywczymi kryje się prosty fakt: jajka są zdrowe i warto je jeść. Jednak my lubimy utrudniać sobie zadanie i poza tym, iż chcemy jeść zdrowo, to jeszcze absolutnie smacznie.

To dlatego ostatnio na śniadanie coraz częściej przygotowujemy puszyste omlety ze śmietaną i sodą oczyszczoną. Ten drugi składnik sprawi, iż omlety wyjdą niewiarygodnie puszyste. Możesz też użyć proszku do pieczenia, który, chociaż jego nazwa brzmi groźnie, w znakomitej większości składa się właśnie z sody.

Puszyste omlety – Pyszności; foto: Canva

Któregokolwiek składnika do wyrastania omletów byś nie wybrał, pamiętaj, żeby nie przesadzać z ich ilością. jeżeli użyjesz ich zbyt dużo, twoje placki mogą stać się po prostu gorzkie. Optymalną ilością będzie ta podana w przepisie.

Puszyste omlety na śniadanie

Składniki:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • odrobina soli
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajka wbij do naczynia. Dodaj do nich cukier i szczyptę soli. Wymieszaj rózgą kuchenną lub widelcem. jeżeli chcesz osiągnąć jeszcze większą puszystość, ubij białka oddzielnie (z solą) a dopiero później dodaj do nich żółtko.

Teraz możesz do tej samej miski wsypać mąkę, sodę oczyszczoną i śmietanę. Całość wyrabiaj do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji masy.

Puszyste omlety – Pyszności; foto: Canva

Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła klarowanego. Nakładaj małe porcje masy, tworząc z niej placuszki. Smaż z obu stron do zarumienienia. Na koniec odsącz z tłuszczu przy użyciu ręcznika papierowego. Podawaj na słodko. Te puszyste omlety doskonale komponują się z domową konfiturą z buraków. Przepis na nią znajdziesz tutaj.

Obejrzyj też ten przepis na cordon bleu z szynką, serem i beszamelem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału