Receptury na szybkie dania bywają niekiedy bardzo pomocne. Warto mieć w zanadrzu kilka takich opcji, by skorzystać z nich w dni, kiedy brakuje nam czasu w przygotowanie bardziej skomplikowanego posiłku. Dietetyczka Irena Owsiak na swoim profilu na Instagramie @healthyomnomnom podzieliła się przepisem na proste danie.
REKLAMA
Pięć minut roboty, chwila czekania i masz tani i zdrowy obiad
- napisała pod swoim postem.
Zobacz wideo
Pyszne danie z tofu w kilka minut
Składniki, których potrzebujemy, aby przygotować dwie porcje takiego dania, to:
cztery duże garści mrożonej włoszczyzny,
pięć łyżek mleczka kokosowego,
jedna łyżeczka curry,
220 g kostki wędzonego tofu,
100 g suchego ryżu,
garstka kolendry (opcjonalnie).
Gdy mamy już wszystkie składniki nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W tym czasie możemy też zacząć gotować ryż. Następnie tofu kroimy w kostkę. Z kolei na blaszce mieszamy mrożone warzywa z kokosowym, przyprawą curry. Dodajemy pokrojone wcześniej tofu. Wymieszane składniki pieczemy przez 15-20 minut (obserwujemy, aż warzywa się zarumienią). Danie podajemy z ryżem. jeżeli chcemy, możemy posypać je kolendrą. Jak poinformowała dietetyczka, jedna porcja dania ma około 490 kcal.
Jak możemy zastąpić niektóre składniki?
jeżeli nie mamy w kuchni tofu, a jemy mięso, możemy zastąpić ten składnik kurczakiem. Zamiast ryżu możemy wykorzystać ulubioną kaszę. Takim sposobem podzieliła się jedna z obserwatorek dietetyczki. Jak napisała pod postem:
Zrobiłam z kurczakiem zamiast tofu i z kaszą gryczaną i wyszło mega!
Ponadto, jak napisała w odpowiedzi na inny komentarz autorka posta, mleczko kokosowe możemy zastąpić zwykłą śmietanką. Jak często przygotowujesz w domu obiady? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykuły.