Ten obiad robi się sam. "5 minut roboty, chwila czekania". Pokazała przepis dla zabieganych

kobieta.gazeta.pl 2 dni temu
Zdarzają się dni, kiedy nie mamy czasu w przygotowanie obiadu. Wówczas nierzadko sięgamy po mniej zdrowe opcje, takie jak fast foody. Okazuje się jednak, iż przygotowanie wartościowego posiłku wcale nie musi być czasochłonne. Ciekawym przepisem na pyszne danie podzieliła się niedawno dietetyczka Irena Owsiak.
Receptury na szybkie dania bywają niekiedy bardzo pomocne. Warto mieć w zanadrzu kilka takich opcji, by skorzystać z nich w dni, kiedy brakuje nam czasu w przygotowanie bardziej skomplikowanego posiłku. Dietetyczka Irena Owsiak na swoim profilu na Instagramie @healthyomnomnom podzieliła się przepisem na proste danie.


REKLAMA


Pięć minut roboty, chwila czekania i masz tani i zdrowy obiad
- napisała pod swoim postem.


Zobacz wideo


Pyszne danie z tofu w kilka minut
Składniki, których potrzebujemy, aby przygotować dwie porcje takiego dania, to:


cztery duże garści mrożonej włoszczyzny,
pięć łyżek mleczka kokosowego,
jedna łyżeczka curry,
220 g kostki wędzonego tofu,
100 g suchego ryżu,
garstka kolendry (opcjonalnie).


Gdy mamy już wszystkie składniki nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W tym czasie możemy też zacząć gotować ryż. Następnie tofu kroimy w kostkę. Z kolei na blaszce mieszamy mrożone warzywa z kokosowym, przyprawą curry. Dodajemy pokrojone wcześniej tofu. Wymieszane składniki pieczemy przez 15-20 minut (obserwujemy, aż warzywa się zarumienią). Danie podajemy z ryżem. jeżeli chcemy, możemy posypać je kolendrą. Jak poinformowała dietetyczka, jedna porcja dania ma około 490 kcal.
Jak możemy zastąpić niektóre składniki?
jeżeli nie mamy w kuchni tofu, a jemy mięso, możemy zastąpić ten składnik kurczakiem. Zamiast ryżu możemy wykorzystać ulubioną kaszę. Takim sposobem podzieliła się jedna z obserwatorek dietetyczki. Jak napisała pod postem:


Zrobiłam z kurczakiem zamiast tofu i z kaszą gryczaną i wyszło mega!


Ponadto, jak napisała w odpowiedzi na inny komentarz autorka posta, mleczko kokosowe możemy zastąpić zwykłą śmietanką. Jak często przygotowujesz w domu obiady? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykuły.
Idź do oryginalnego materiału