Z makaronu można ugotować wiele pysznych dań, zarówno tradycyjnie włoskich, jak i nieco zmienionych. Wystarczy mieć pod ręką kilka podstawowych produktów, trochę wolnego czasu i smaczny posiłek dla całej rodziny gotowy. jeżeli nie masz dziś pomysłu na obiad, to sprawdź nasz przepis na makaron z kurczakiem w warzywnym, gęstym sosie. Jest bardzo prosty.
REKLAMA
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Pomysł na obiad z makaronem. Przygotuj pysznego kurczaka ze świeżymi warzywami
Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby makaronu z kurczakiem. Mogłoby się wydawać, iż to połączenie wręcz idealne, ponieważ smakuje wyśmienicie w wielu różnych postaciach. Oczywiście nie obejdzie się bez gęstego sosu, który nada temu daniu dodatkowego aromatu. My przedstawiamy przepis na kremowy sos ze świeżych, zblendowanych warzyw. Jego przygotowanie zajmie ci zaledwie 20 minut.
Zobacz też: Prosty przepis na makaron z truskawkami. Zrobisz go w 15 minut. Będzie smakować jak u babci
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Jakie składniki trzeba przygotować?
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania obiadu, to:
500 gramów mięsa z piersi kurczaka,
2 czerwone papryki,
puszka pomidorów lub 500 gramów świeżych pomidorów,
mała papryczka chili,
średnia cebula,
200 gramów świeżego szpinaku,
2 ząbki czosnku,
1/3 szklanki śmietanki 30-procentowej,
100 gramów sera feta,
cytryna,
sól, pieprz, suszona bazylia, oregano, słodka papryka,
300 gramów ulubionego makaronu,
2 łyżki startego twardego sera (na przykład parmezanu).
Kurczak z makaronem. Przepis krok po kroku
Na początek oczyszczamy mięso i kroimy w kostkę. Przekładamy je do miski, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny, aby kurczak zamarynował się w przyprawach.
Gdy mięso się marynuje, zabieramy się za warzywa. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę, a z papryk usuwamy gniazda nasienne i też tniemy je na drobno. Czosnek siekamy, a szpinak płuczemy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub oliwy i podsmażamy kurczaka na średniej mocy palnika. Gdy mięso się zarumieni, dokładamy szpinak i czekamy, aż lekko zwiędnie. Następnie zdejmujemy całość z patelni.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę do zeszklenia, później dodajemy paprykę, pomidory i przyprawy. Smażymy wszystko tak długo aż papryka zmięknie, a pomidory puszczą wodę. W międzyczasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu i zachowujemy na później pół szklanki wody z garnka.
Do podsmażonych warzyw dodajemy śmietankę i ser feta. Dusimy przez kilka minut, a następnie przekładamy całość do misy blendera, dolewamy trochę wody z gotowania makaronu i miksujemy wszystko na gładki krem.
Ponownie przekładamy krem na patelnię, dodajemy kurczaka i makaron. Zmniejszamy moc palnika, dusimy wszystko przez kilka minut i gotowe. Przekładamy jedzenie na talerz i na koniec dekorujemy je starym serem.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.