Majonez to nieodłączny element wielu tradycyjnych dań, szczególnie w czasie świąt wielkanocnych. Choć na stałe wpisał się w kulinarną tradycję różnych krajów, coraz częściej zwraca się uwagę na jego skład i wpływ na zdrowie. Jak czytamy w Medonecie, wybór odpowiedniego majonezu wymaga dokładnej analizy etykiety, bowiem nie każdy produkt dostępny w sklepach zasługuje na miejsce w naszej kuchni. Tradycyjny majonez w kuchni i jego składniki Majonez to emulsja składająca się głównie z oleju roślinnego i żółtek jajek, do których dodaje się ocet winny lub sok z cytryny oraz przyprawy, takie jak pieprz i sól, dla wzmocnienia smaku. Produkt ten jest ceniony za swoją uniwersalność — sprawdza się zarówno jako dodatek do jajek, składnik sałatek, jak i baza do sosów. Jego popularność wykracza poza granice polskiej kuchni i można go znaleźć w przepisach francuskich, niemieckich czy amerykańskich. Choć przygotowanie majonezu w domowych warunkach jest stosunkowo proste, niewielu decyduje się na taki krok. Jednak, jak zauważa Medonet, domowy majonez różni się od sklepowego zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych. Co ciekawe, kaloryczność majonezu może zaskoczyć — 100 g tego produktu często dostarcza aż 700 kcal, głównie za sprawą wysokiej zawartości tłuszczu (około 70 g w 100 g). Na co zwrócić uwagę przy wyborze majonezu w
Ten majonez ma najgorszy skład. Nie kupuj i nie jedz
wdi24.pl 17 godzin temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Ten majonez ma najgorszy skład. Nie kupuj i nie jedz
Powiązane
Koszyczek dla ubogich w szczecińskiej katedrze
22 minut temu
W Wielką Sobotę tradycyjnie święcimy pokarmy
46 minut temu
Dramat uderzy w polskie domy. Szybciej niż myślisz
1 godzina temu
Rodzynki z pestycydami: co naprawdę trafia na nasze stoły?
1 godzina temu
Wielkanocna tradycja
1 godzina temu
Tort maślany – regionalna słodycz na wielkanocnym stole
1 godzina temu
Polecane
Czy kapusta kiszona wpływa na zagęszczenie krwi?
3 godzin temu
Tego nie łącz z jajkami. Gnije i fermentuje w jelitach
5 godzin temu