W Święta Bożego Narodzenia stoły aż uginają się od różnych potraw. W tym czasie większość osób odchodzi od diety i zaczyna zajadać się tymi wszystkimi pysznościami. Właśnie dlatego po trzydniowym maratonie jedzenia warto sięgnąć po koktajl oczyszczający, będący sprzymierzeńcem odchudzania.
Przepis na oczyszczający koktajl, idealny po świętach
Po świętach nasze samopoczucie może ulec pogorszeniu z powodu przejedzenia. Niektórzy doświadczają zgagi, mdłości, cofania się treści żołądkowej do przełyku, a choćby wymiotów czy biegunki. Możemy zaradzić tym wszystkim dolegliwościom owocowo-warzywnym koktajlem, oczyszczającym organizm i usprawniającym pracę układu trawiennego. Dzięki niemu w końcu poczujemy się "lekko".
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia oczyszczającego koktajlu? Oto lista:
- sok z 1 cytryny;
- sok z 1 limonki;
- pół szklanki wody;
- 1 ogórek zielony;
- pęczek natki pietruszki.
Wystarczy zblednować sok z cytryny, sok z limonki, wodę, obranego ogórka i natkę pietruszki. Polecamy picie takiego owocowo-warzywnego napoju codziennie przez tydzień po świątecznym obżarstwie.
Nie tylko koktajl. Inne sposoby na przejedzenie
Wiele osób po przejedzeniu leży na kanapie i cierpi. Zamiast tego warto pójść na trening czy chociażby choćby na spacer, który może zdziałać cuda, pomagając organizmowi szybciej wrócić do równowagi. Dzięki ruchowi spalamy nadmiar kalorii, ale też poprawiamy swój nastrój i zwiększamy poziom energii.
Po świątecznym przejedzeniu unikajmy picia zimnych napojów, prowadzących do skurczu jelit, który jeszcze bardziej pogorszy nasz stan. Zamiast nich sięgnijmy po zieloną herbatę, idealną na pobudzenie wydzielania soków żołądkowych. Dobrze sprawi się również rumianek, mięta albo dzika róża.
Dobrym pomysłem może być również picie napar z imbiru. Ten naturalny specyfik znany jest ze swoich adekwatności rozgrzewających i wspomagających trawienie. Redukuje także wzdęcia i uczucie ciężkości.
Zobacz też:
Pij wieczorem zamiast herbaty. Rozkręcisz metabolizm, a kilogramy polecą w dół
Na sylwestra zrób sałatkę drwala. Goście będą sobie wyrywać talerze z rąk
Fasolę przyrządzaj tylko w ten sposób. Zapomnisz o wzdęciach po jej zjedzeniu