Ten jeden składnik dodany do ciasta ze śliwkami to game changer. Tajny przepis z PRL

viva.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Adobe Stock


Sezon na śliwki: proste i pyszne ciasta na koniec lata

Wypieki ze śliwkami to prawdziwa klasyka, która nigdy się nam nie znudzi. Jednym z najprostszych, a zarazem smaczniejszych przepisów jest ciasto ucierane ze śliwkami. Jego przygotowanie nie wymaga skomplikowanych składników, a efekt jest zaskakująco pyszny.
Na co zwracać uwagę, by osiągnąć efekt WOW? Przede wszystkim na jakość składników.

Śliwki to owoce, które najlepiej smakują, kiedy są w pełni dojrzałe. Mają wtedy wystarczająco dużo słodyczy i głębi smaku, by ciasto zyskało adekwatny aromat. Oprócz tego śliwki dodają wypiekom wilgotności. To sprawia, iż pieczone desery z tymi owocami rozpływają się w ustach.

W tym sezonie warto wypróbować kilka nowych przepisów na ciasta ze śliwkami, znalezionych w starych książkach kucharskich czy w internecie. Jednym z nich niech będzie ten przepis przekazywany w mojej rodzinie od pokoleń. Przyznam, iż eksperymentowałam i wypróbowałam różne inne wersje, ale… nic nie dorównuje temu przepisowi. Jest genialny, a ciasto zawsze się udaje. Będzie smakowało wszystkim, dużym, małym i przede wszystkim tobie!

Składniki na proste ciasto ze śliwkami:

  • 120 g masła
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka lub 4 małe
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo otarta skórka z połowy cytryny
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g odpestkowanych dojrzałych śliwek

Sposób wykonania ciasta ze śliwkami

Zanim zabierzesz się za pieczenie, wyjmij wcześniej wszystkie składniki - powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski włóż masło i cukier, następnie utrzyj mikserem na jasną puszystą masę. Dodawaj jajka, jedno po drugim i ucieraj aż składniki się połączą (dopiero wtedy dodawaj kolejne jajko). Na tym etapie dodaj jogurt, a potem skórkę i sok z cytryny. Ucieraj ciasto jeszcze przez chwilę, a potem po trochu wsypuj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, mieszaj ciasto na wolnych obrotach mikserem albo szpatułką, tak by składniki dobrze się połączyły, ale nie dłużej.

Formę o średnicy 24 x 24 cm lub dużą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Na wierzch wyłóż gęsto połówki śliwek - najlepiej skórką do dołu. Śliwki mogą zachodzić na siebie. Część z nich "zatonie" w cieście. jeżeli chcesz, by skórka była chrupiąca, a śliwki skarmelizowane, możesz posypać wierzch ciasta grubszym cukrem.

Piecz ciasto w temperaturze 165-170ºC, ustaw opcję góra-dół. Czas pieczenia to zwykle przez 50 minut. Gdy ciasto będzie miało złociste brzegi, wyjmij je z piekarnika i odstaw na pół godziny do przestygnięcia. Po tym czasie możesz podawać. Smakuje wybornie z lodami waniliowymi, ale nie są one konieczne.

Idź do oryginalnego materiału