Jak jakość posiłków wpływa na zdrowie seniorów, czy witamina D opóźnia starzenie się mózgu i czy można ją przedawkować? Odpowiedziami na te zagadnienia zajęli się naukowcy z Uniwersytetu Zielonogórskiego we współpracy ze Szpitalem dla Nerwowo i Psychicznie Chorych w Ciborzu.
Dr hab. Małgorzata Gibas-Dorna z UZ mówi, iż mamy wpływ na jakość posiłków, a one z kolei przekładają się na nasze zdrowie:
Lekarz medycyny Bartłomiej Czyżniewski podkreśla istotną rolę suplementacji witamin, szczególnie tych z grupy D:
Te wszystkie ustalenia to efekt badań zielonogórskich naukowców. Sprawdzali oni jak udoskonalić żywienie w senioralnej opiece systemowej, czyli dobrać odpowiednie menu w placówkach typu domy opieki.
– Na grupie około 100 podopiecznych szpitala wykonaliśmy szereg analiz – mówi dr hab. Krzysztof Chmielowiec z UZ:
Na badania naukowcy dostali dofinansowanie z urzędu marszałkowskiego a dłuższy materiał w poniedziałkowej popołudniówce Radia Zachód.















