Polskie lasy porastają liczne gatunki grzybów, wśród których niestety jest sporo trujących. Ich spożycie niesie ze sobą poważne zagrożenie dla zdrowia, a choćby i życia. Tak jest między innymi w przypadku najgroźniejszego grzyba w Polsce, który powszechnie rośnie w lasach i pociąga śmiertelne niebezpieczeństwo.
Muchomor sromotnikowy — najbardziej trujący grzyb w Polsce
Za najbardziej niebezpiecznego grzyba w polskich lasach uważa się muchomora sromotnikowego, który znany jest również jako muchomor zielonawy. Należy do rodziny muchomorowatych i jest silnie trujący. To grzyb, który może spowodować śmiertelne zatrucie, dlatego kluczowa jest umiejętność rozpoznawania tego gatunku, a także zbieranie tylko okazów, co do których ma się stuprocentową pewność.
Muchomor sromotnikowy powszechnie występuje w lasach liściastych i mieszanych. Rośnie od lipca choćby do późnego listopada, przez co obecny jest przez niemal cały sezon grzybowy. Jak informują statystyki, odpowiada on za większość zatruć śmiertelnych w Polsce.
Niestety często mylony jest z kilkoma jadalnymi grzybami, takimi jak kanie, gołąbki czy gąski zielone. Konsekwencje takiego błędu mogą okazać się tragiczne, gdyż grzyb ten zawiera silnie toksyczne związki, które doprowadzają do uszkodzenia wątroby i nerek.
Niestety swoim smakiem nie alarmuje, iż jest z nim „coś nie tak”, ponieważ osoby, które doświadczyły zatrucia opisują go jako “przyjemny i smaczny". Objawy zatrucia pojawiają się z opóźnieniem, choćby po 8 do 24 godzin po zjedzeniu posiłku, w którym obecny był muchomor sromotnikowy. Pierwszymi symptomami zwykle są nudności i wymioty, a później stan osoby zatrutej gwałtownie się pogarsza.
Zobacz też: Wyglądają jak pieczarki, ale są bardzo trujące. Uważaj w czasie grzybobrania
Jak rozpoznać muchomora sromotnikowego? Najważniejsze kwestie
Muchomor sromotnikowy to jedno z największych zagrożeń, jeżeli chodzi o grzybobranie. Jako iż zerwanie go wiąże się ze śmiertelnym niebezpieczeństwem, obowiązkowym jest znajomość specyfiki tego gatunku i umiejętność rozpoznawania, by móc omijać go szerokim łukiem.
Przede wszystkim charakteryzuje się kapeluszem w kolorze oliwkowozielonym, jasnozielonym lub żółtawym, który jest gładki i błyszczący. Jego średnica sięga zwykle od 5 do 15 cm i nie posiada łusek na powierzchni. Jego spód pokrywają białe i gęste blaszki, które są charakterystyczne dla trujących muchomorów.
Trzon muchomora sromotnikowego jest biały i posiada charakterystyczny pierścień, który przyrośnięty jest do trzonu, gdy w przypadku czubajki kani przesuwa się on wzdłuż trzonu. Ponadto charakterystyczną cechą tego groźnego gatunku jest bulwa u nasady otoczona pochwą.
W razie jakichkolwiek wątpliwości co do znalezionego gatunku, nie należy go zbierać, gdyż konsekwencje ewentualnej pomyłki mogą stanowić zagrożenie dla życia. Natomiast w przypadku podejrzeń zatrucia należy jak najszybciej zgłosić się do szpitala, gdyż kluczowa jest szybka reakcja.
Przeczytaj również: Rozpoczyna się sezon na najgorsze grzybowe pomyłki. Sprawdź, jak nie popełnić błędu
Zobacz też:
Jesienią pająki wchodzą do domu? Spryskaj tym drzwi wejściowe, a efekt cię zaskoczy
Działa jak tarcza ochronna na jesienne infekcje. Wystarczy szczypta dziennie
Wkładasz naczynia do zmywarki w ten sposób? Nie dziw się, iż po myciu dalej są brudne