Nie musisz spędzać wielu godzin w kuchni, żeby przygotować deser, wprawiający w zachwyt gości. Na bazie mascarpone zrobisz przekąskę, przy której mogą schować się zwykłe kremy i budynie. Nutę słodyczy serka przełamują soczyste pomarańcze, wprowadzająca nieco orzeźwienia. Ten lekki deser bez pieczenia zachwyci połączeniem kremowej konsystencji i cytrusowej świeżości, idealnej na każdą okazję.
Mascarpone nie tylko do tiramisu. Składniki na słodko-kwaśny deser
Mascarpone to włoski serek, na bazie którego powstaje popularny deser - tiramisu. Ten produkt ma jednak znacznie więcej do zaoferowania. Możemy zrobić z niego kremy do ciast, ale też inne, słodkie przekąski. Wśród nich jest deser z pomarańczami.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia słodko-kwaśnego deseru? Oto dokładna lista:
- 500 ml śmietanki 36 proc.;
- 400 g mascarpone;
- 120 g cukru;
- 5 pomarańczy;
- 3 jajka;
- 40 g skrobi kukurydzianej;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Przepis na deser z pomarańczami
Żeby zrobić słodko-kwaśny deser, na początek wyciskamy sok z pomarańczy. Pierwszą połowę mieszamy ze skrobią kukurydzianą, a drugą wlewamy do jajek połączonych uprzednio z cukrem i ekstraktem waniliowym.
W kolejnym kroku zaczynamy gotować sok z pomarańczy ze skrobią kukurydzianą do momentu, aż powstanie gęsty budyń. Potem odstawiamy go do ostygnięcia.
Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę 36 proc. i ubijamy ją, aby zrobiła się sztywna. Następnie stopniowo dodajemy serek macarpone, a na koniec ostudzony budyń.
Tak przygotowany pomarańczowy deser przekładamy do pucharków i serwujemy jako monoporcje. Najlepiej przełożyć go dzięki rękawa cukierniczego, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby nakładać krem łyżką.
Polecamy udekorowanie takiego deseru kawałkami pomarańczy i skórkami tych owoców. Pięknie zaprezentuje się również świeża mięta.
Żeby nadać mu trochę chrupkości, to wystarczy posypać jego wierzch herbatnikami albo prażonymi orzechami. Dodatkowo można polać tę przekąskę odrobiną płynnego miodu lub syropu klonowego.
Zobacz też:
Zrób to ciasto na dzień kobiet. Z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi palce lizać
W PRL-u wszyscy się nimi zajadali. Zrobisz je gwałtownie i za grosze
Te ciastka to smak dzieciństwa. Z tego przepisu robiła je moja babcia