Patišpanj jest niesamowicie popularnych wypiekiem w Chorwacji, Serbii i Czarnogórze. Pochodzi od włoskiej "pan di Spagna", co tłumaczymy jako "hiszpański chleb". Nie znajdziemy w nim ani grama proszku do pieczenia, a mimo to zachwyca swoją lekkości i puszystością. Sekret tkwi głównie w ubijaniu jajek z cukrem, ale nie tylko...
Dlaczego patišpanj nie opada?
Nie ma nic gorszego niż opadający biszkopt. Na szczęście istnieje kilka trików, dzięki którym wyjdzie lekki i puszysty. W przygotowaniu patišpanj każdy etap ma ogromne znaczenie. Dlaczego ten serbski przysmak nie opada?
Chodzi głównie o ubijanie jajek z cukrem. Używamy do tego miksera o dużej mocy i miksujemy kilka minut do momentu, aż masa stanie się jasna i puszysta.
W kolejnym etapie ostrożnie dodajemy do masy mąkę pszenną. Nie dosypujemy jej od razu, a przesiewamy przez sitko. Wówczas napowietrzy się i lepiej połączy z masą jajeczną. Musimy też delikatnie ją wmieszać, żeby ciasto nie utraciło swojej lekkości i puszystości.
W trakcie pieczenia w żadnym wypadku nie otwierajmy piekarnika. Może spowodować to nagłe opadnięcie wypieku. Warto też po upieczeniu pozostawić go do lekkiego przestudzenia w urządzeniu z uchylonymi drzwiczkami.
Przepis na serbski biszkopt
Składniki:
- 10 jajek;
- 10 łyżek mąki pszennej;
- 10 łyżek cukru.
Przygotowanie:
Żeby przygotować patišpanj, na początek ubijamy jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. W zależności od mocy miksera trwa to od 7 do 10 minut. Nie zapominajmy, iż ten etap jest najważniejszy i musimy uzbroić się w cierpliwość.
W kolejnym kroku dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy ją z masą. Najlepiej zrobić to szpatułką. Możemy też użyć miksera, ustawiając go na niskie obroty.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy uprzednio natłuszczonej i oprószonej mąką. Dobrze, gdyby miała wysoki rant.
Serbski biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 65 minut. Na Półwyspie Bałkańskim serwują go solo, jednak wspaniale smakuje obsypany cukrem pudrem albo otartą skórą z cytryny. Możne też stanowić bazę do ciasta przekładanego kremem.
Zobacz też:
Rezygnujesz z chleba w czasie diety? Dietetyczka radzi, czym go zastąpić
Od lat marynuję grzyby "po włosku". 1 składnik marynaty daje im wyjątkowy smak
Dosyp pół łyżeczki do porannej kawy. Zyska wyjątkowy aromat, a ty stracisz kilogramy