Urząd Marszałkowski w Toruniu zaprasza do wspólnego obchodzenia Narodowego Święta Niepodległości w wyjątkowym, kulinarnym stylu. Tegoroczna akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” to święto smaków i tradycji – od Festiwalu Gęsiny w Przysieku, przez Gęsinowy Foodtruck odwiedzający miasta regionu, po warsztaty dla młodych kucharzy i konkursy rodzinne.
Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny odbędzie się 10 i 11 listopada 2025 roku w Przysieku pod Toruniem, które jest największym w Polsce wydarzenia poświęconego promocji kulinarnej. Teren Ośrodka Doradztwa Rolniczego zamieni się w tętniący życiem jarmark pełen aromatów, tradycji i dobrej atmosfery. Wystąpią znani szefowie kuchni: Michel Moran, Piotr Lenart, Marieta Marecka i Sebastian Olma, którzy zaprezentują swoje autorskie potrawy z gęsiny. Po pokazach odbędą się degustacje dla publiczności.
Zanim do Przysieka zjadą festiwalowe tłumy po kujawsko-pomorskich miastach ruszy Gęsinowy Foodtruck – mobilna kuchnia serwująca przysmaki z gęsiny, w godzinach 13:00-17:00. Dzisiaj, 28 października 2025 roku Gęsinowy Foodtruck zawitał na Rynek w Nakle nad Notecią.
materiał: Dariusz Wojciechowski















