Ten biszkopt zrobisz na patelni. Wyjdzie puszysty jak chmurka

top.pl 10 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Mając ochotę na coś słodkiego lub chcąc urozmaicić swoje codzienne śniadania, możemy przygotować pyszny biszkopt bez pieczenia. Do zrobienia go wystarczy nam zwykła patelnia. Co więcej, przepis na ten wyjątkowo puszysty i smaczny deser jest bardzo prosty i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Sprawdź, jak zrobić idealny biszkopt z patelni.

Ciasto biszkoptowe usmażone na patelni to idealny pomysł na smaczne śniadanie czy szybki deser. Możemy podawać go z ulubionymi dodatkami, dzięki czemu jest idealną bazą do różnego rodzaju słodkich dań. W dodatku przygotujemy go gwałtownie i łatwo, a równocześnie nie będzie on odbiegał smakiem i konsystencją od pieczonego biszkoptu. Podpowiadamy, jak go zrobić.

Nie chcesz piec? Wypróbuj biszkopt z patelni

Chcąc przygotować szybki i łatwy deser, który można zrobić bez pieczenia, warto przyrządzić pyszny i puszysty biszkopt, używając jedynie patelni. Smakuje on obłędnie i zachwyca swoją delikatnością oraz puszystością. To dobry pomysł zarówno na słodkie i smaczne śniadanie, jak i na deser czy szybką przekąskę. Możemy podawać go m.in. z owocami, miodem czy jogurtem.

W dodatku przygotujemy go w błyskawicznym tempie, a sam przepis jest odpowiedni choćby dla amatorów gotowania. Co więcej, w przeciwieństwie do klasycznego biszkoptu, ten przyrządzany na patelni nie wymaga użycia dużych ilości cukru.

Czytaj również: Nie wyrzucaj buraków z zakwasu. Zrobisz z nich najlepszą sałatkę

Jak zrobić biszkopt z patelni? Ten przepis jest prostszy niż myślisz

Przygotowanie tego smacznego i szybkiego deseru z patelni nie jest trudne. W dodatku zaletą tego przepisu jest to, iż do wykonania go nie potrzebujemy wielu składników. Co więcej, wszystkie z nich bez problemu znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Oto niezbędne produkty:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • sól.

Przygotowanie biszkoptu z patelni rozpoczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, dodając do nich odrobinę soli. Stopniowo dodajemy do nich żółtka, cały czas mieszając masę. Po dorzuceniu żółtek, wsypujemy przesianą mąkę oraz mleka, ciągle mieszając wszystkie składniki.

Kolejnym krokiem jest wlanie na patelnię oleju i rozprowadzenie go dokładnie po całej powierzchni. Na rozgrzaną patelnię wylewamy przygotowaną wcześniej masę. Smażymy ją aż spód stanie się złoto-brązowy i wtedy przewracamy na drugą stronę i czekamy, aż biszkopt uzyska taki sam kolor również i na tej części. Po usmażeniu przekładamy ciasto na talerz i dodajemy do niego wybrane przez nas składniki, takie jak np. owoce czy bita śmietana.

Zobacz też:

Tak zrobisz rosę na serniku. Jeden szczegół ma znaczenie

Piana z białek nie chce się ubić? Wystarczy, iż wyeliminujesz ten błąd

Ciasto a'la miodownik bez pieczenia. Zrobisz w 15 minut na drugi dzień świąt

Idź do oryginalnego materiału