Jakie przekąski na sylwestra zrobić w tym roku? Zainspiruj się naszymi propozycjami i stwórz samodzielnie przysmaki, które zachwycą Twoich domowników i gości.
REKLAMA
Zobacz wideo Sylwester to dla zwierząt prawdziwe piekło
Co zrobić na sylwestra do jedzenia?
Co zrobić na sylwestra do jedzenia? Impreza sylwestrowa to jedna z najważniejszych imprez w roku, dlatego ważne jest, aby się odpowiednio do niej przygotować. Liczy się nie tylko dobra zabawa w gronie znajomych, ale także to, co na stołach - dania i przekąski na sylwestra. A ponieważ impreza sylwestrowa powinna trwać do samego rana, warto zadbać o menu, które będzie nam towarzyszyło w tym czasie. W sylwestrowym jadłospisie goszczą głównie przystawki, sałatki i słodkości. Wiele osób serwuje również dania na ciepło jako główny posiłek wieczoru. W dzisiejszych czasach bardzo dużą popularnością cieszą się przystawki, które zachwycają swoim smakiem, a zarazem mają bardzo dekoracyjny wygląd, który przykuwa uwagę. Wygląd potrawy jest bardzo ważny, ponieważ to on decyduje, iż spośród wielu propozycji sięgamy właśnie po tę, a nie inną. Jakie przekąski na sylwestra przygotować? Podpowiadamy.
Przekąska na sylwestra - tradycyjna sałatka, ale w innej odsłonie
Standardowa przekąska na sylwestra oraz innego rodzaju imprezy i spotkania towarzyskie, to sałatka. Sałatki po prostu uwielbiamy i każdy z nas ma swoje ulubione kompozycje smakowe. Chyba każdy z nas zna tradycyjną świąteczną sałatkę warzywną. Taka sałatka wielowarzywna może być podana w interesujący i dekoracyjny sposób, np. w kruchych babeczkach lub na krakersach jako przekąska "na raz". Zaserwowana w ten sposób na pewno przyciągnie uwagę i będzie ozdobą imprezowego stołu.
Przekąski sylwestrowe - przepisy proste, a efektowne
Jakie są najsmaczniejsze przekąski sylwestrowe? Przepisy, które są proste w wykonaniu, a jednocześnie wyglądają efektownie, będą najlepszym wyborem. Nasza kolejna propozycja to sałata leśna polana. Jest to sałatka warstwowa, do której przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
1 duży słoik pieczarek marynowanych
3 duże ziemniaki gotowane
2 marchewki gotowane
4 ugotowane jajka
4 ogórki kiszone
1 podwójna pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
majonez
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
2 łyżki oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i papryką ostrą. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i usmaż na niej mięso. Marchewkę, ziemniaki, jajka i ogórki pokrój w kostkę. Pieczarki i kukurydzę odcedź z zalewy. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż pieczarki (trzonkami do góry) i posyp je obficie natką pietruszki. Na wierzch wyłóż pokrojoną marchewkę i przykryj ją warstwą majonezu. Kolejno wykładaj: kurczaka, ogórki, kukurydzę i jajka. Każdą warstwę oprósz solą i pieprzem i przykryj majonezem. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki - również doprawione i osłonięte warstwą majonezu. Przygotowaną w ten sposób sałatkę przykryj folią spożywczą i odstaw na kilka godzin do lodówki. Zdejmij folię, a następnie do tortownicy przyłóż talerz i odwróć ją do góry dnem. Zdejmij obręcz tortownicy i fantazyjna sałatka jest gotowa do podania gościom.
Przekąski na sylwestra - przepisy smaczne i zdrowe
Szpinakowe roladki z łososiem to kolejna propozycja udanej przekąski na sylwestra. Przepisy na takie przystawki sylwestrowe mogą być nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe, o czym przekonacie się, wypróbowując poniższą propozycję. Lista potrzebnych składników przedstawia się następująco:
350 g szpinaku mrożonego
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
250 g łososia wędzonego
200 g serka śmietankowego
2 łyżki chrzanu ze słoika
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmroź i odciśnij z nadmiaru wody. Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do szpinaku i zblenduj na gładką masę. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj mąkę i masę szpinakową. Dopraw solą i dokładnie wymieszaj. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj olejem. Masę szpinakową wyłóż na blachę i piecz w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 15 minut. Odstaw do wystudzenia. Serek śmietankowy połącz z chrzanem i rozsmaruj na szpinakowym biszkopcie. Na serku rozłóż kawałki łososia i ciasno zawiń w roladę. Okryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Roladę odwiń z folii i pokrój na plastry o szerokości ok. 2 cm.