Te przekąski na sylwestra znikają ze stołów w mgnieniu oka. Gdzie tkwi ich sekret?

g.pl 12 godzin temu
Zdjęcie: iStock


Przekąski na sylwestra często zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale też wyszukanym wyglądem. Odbiór wizualny potraw jest aktualnie bardzo istotnym aspektem, nic zatem dziwnego, iż zależy nam na tym, aby nasze przekąski na sylwestra nie tylko wybitnie smakowały, ale też dobrze prezentowały się na stole.
Jakie przekąski na sylwestra zrobić w tym roku? Zainspiruj się naszymi propozycjami i stwórz samodzielnie przysmaki, które zachwycą Twoich domowników i gości.


REKLAMA


Zobacz wideo Sylwester to dla zwierząt prawdziwe piekło


Co zrobić na sylwestra do jedzenia?
Co zrobić na sylwestra do jedzenia? Impreza sylwestrowa to jedna z najważniejszych imprez w roku, dlatego ważne jest, aby się odpowiednio do niej przygotować. Liczy się nie tylko dobra zabawa w gronie znajomych, ale także to, co na stołach - dania i przekąski na sylwestra. A ponieważ impreza sylwestrowa powinna trwać do samego rana, warto zadbać o menu, które będzie nam towarzyszyło w tym czasie. W sylwestrowym jadłospisie goszczą głównie przystawki, sałatki i słodkości. Wiele osób serwuje również dania na ciepło jako główny posiłek wieczoru. W dzisiejszych czasach bardzo dużą popularnością cieszą się przystawki, które zachwycają swoim smakiem, a zarazem mają bardzo dekoracyjny wygląd, który przykuwa uwagę. Wygląd potrawy jest bardzo ważny, ponieważ to on decyduje, iż spośród wielu propozycji sięgamy właśnie po tę, a nie inną. Jakie przekąski na sylwestra przygotować? Podpowiadamy.


Przekąska na sylwestra - tradycyjna sałatka, ale w innej odsłonie
Standardowa przekąska na sylwestra oraz innego rodzaju imprezy i spotkania towarzyskie, to sałatka. Sałatki po prostu uwielbiamy i każdy z nas ma swoje ulubione kompozycje smakowe. Chyba każdy z nas zna tradycyjną świąteczną sałatkę warzywną. Taka sałatka wielowarzywna może być podana w interesujący i dekoracyjny sposób, np. w kruchych babeczkach lub na krakersach jako przekąska "na raz". Zaserwowana w ten sposób na pewno przyciągnie uwagę i będzie ozdobą imprezowego stołu.
Przekąski sylwestrowe - przepisy proste, a efektowne
Jakie są najsmaczniejsze przekąski sylwestrowe? Przepisy, które są proste w wykonaniu, a jednocześnie wyglądają efektownie, będą najlepszym wyborem. Nasza kolejna propozycja to sałata leśna polana. Jest to sałatka warstwowa, do której przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:


1 duży słoik pieczarek marynowanych
3 duże ziemniaki gotowane
2 marchewki gotowane
4 ugotowane jajka
4 ogórki kiszone
1 podwójna pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
majonez
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
2 łyżki oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki


Sposób przygotowania:


Kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i papryką ostrą. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i usmaż na niej mięso. Marchewkę, ziemniaki, jajka i ogórki pokrój w kostkę. Pieczarki i kukurydzę odcedź z zalewy. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż pieczarki (trzonkami do góry) i posyp je obficie natką pietruszki. Na wierzch wyłóż pokrojoną marchewkę i przykryj ją warstwą majonezu. Kolejno wykładaj: kurczaka, ogórki, kukurydzę i jajka. Każdą warstwę oprósz solą i pieprzem i przykryj majonezem. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki - również doprawione i osłonięte warstwą majonezu. Przygotowaną w ten sposób sałatkę przykryj folią spożywczą i odstaw na kilka godzin do lodówki. Zdejmij folię, a następnie do tortownicy przyłóż talerz i odwróć ją do góry dnem. Zdejmij obręcz tortownicy i fantazyjna sałatka jest gotowa do podania gościom.


Przekąski na sylwestra - przepisy smaczne i zdrowe
Szpinakowe roladki z łososiem to kolejna propozycja udanej przekąski na sylwestra. Przepisy na takie przystawki sylwestrowe mogą być nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe, o czym przekonacie się, wypróbowując poniższą propozycję. Lista potrzebnych składników przedstawia się następująco:


350 g szpinaku mrożonego
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
250 g łososia wędzonego
200 g serka śmietankowego
2 łyżki chrzanu ze słoika
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju


Sposób przygotowania:
Szpinak rozmroź i odciśnij z nadmiaru wody. Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do szpinaku i zblenduj na gładką masę. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj mąkę i masę szpinakową. Dopraw solą i dokładnie wymieszaj. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj olejem. Masę szpinakową wyłóż na blachę i piecz w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 15 minut. Odstaw do wystudzenia. Serek śmietankowy połącz z chrzanem i rozsmaruj na szpinakowym biszkopcie. Na serku rozłóż kawałki łososia i ciasno zawiń w roladę. Okryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Roladę odwiń z folii i pokrój na plastry o szerokości ok. 2 cm.
Idź do oryginalnego materiału