Warzywa i owoce rosnące w ogrodzie potrafią zachwycić swoimi kolorami i zapachem. Niektóre wyglądają na tyle apetycznie, iż bez zastanowienia sięgamy po nie i konsumujemy bez wcześniejszej obróbki termicznej. Najczęściej w ten sposób traktujemy słodkie przysmaki, takie jak maliny, borówki czy truskawki. Niekiedy jednak również pomidor, rzodkiew, a choćby ogórek od razu lądują w naszym przełyku jeszcze w trakcie spaceru po grządce. Warto wiedzieć, iż nie z każdym uprawianym gatunkiem wypada tak postępować. Pewne uprawy, choć są ekologiczne, wymagają odpowiedniego przygotowania. Bagatelizując tę zasadę, można nabawić się poważnych problemów zdrowotnych. Podpowiadamy, na które warzywa lepiej uważać.
REKLAMA
Zobacz wideo Miliarder zgotuje nam los warzyw?
Fasolka szparagowa - gotowanie to podstawa. Nie jedz na surowo
Pewne gatunki warzyw za nic w świecie nie powinny skłonić nas do tego, aby zjeść je na surowo. Do tej grupy z całą pewnością można zaliczyć ziemniaki oraz dynie. Istnieją jednak plony, które z pozoru wyglądają niegroźnie i w teorii bez większych problemów moglibyśmy zjeść je na surowo. Ta praktyka nie jest jednak zalecana w przypadku szpinaku, rabarbaru, szczawiu, kalafiora, brokuła, brukselki, kapusty, pora, a także wszystkich roślin strączkowych, w tym fasolki szparagowej. Wszystkie wyżej wymienione okazy zjedzone bez wcześniejszej obróbki cieplnej mogą spowodować poważne problemy trawienne.
Zobacz też: Chwyć wykałaczkę i wbij. Zielone pomidory dojrzeją z prędkością światła
Wiele osób bagatelizuje tę przestrogę szczególnie w przypadku fasolki szparagowej. To niezwykle poręczne i chrupkie warzywo kusi smakoszy już od pierwszych chwil dojrzewania na krzaczku. Warto jednak wiedzieć, iż posiada ona takie toksyny jak fazyna i lektyny. Są to związki chemiczne, które roślina wytwarza w celach ochronnych przed owadami i zwierzętami. Składniki te mają również niekorzystny wpływ na organizm człowieka. Można je jednak zneutralizować w procesie gotowania, który musi przebiec zgodnie z określonymi zasadami.
Ile gotować fasolkę szparagową, żeby uniknąć zatrucia? Dla własnego dobra nie śpiesz się
Zjedzenie fasolki szparagowej na surowo może prowadzić do pojawienia się popularnych objawów zatrucia, czyli:
nudności
bólu brzucha
biegunki
wymiotów
Czasami jednak mogą występować również zawroty głowy, dreszcze oraz osłabienie. Najtrudniej konsumpcję surowej fasolki szparagowej odchorowują osoby starsze oraz dzieci. W skrajnych przypadkach może się to zakończyć choćby wizytą w szpitalu. W celu uniknięcia tych mrocznych scenariuszy wystarczy dokładnie obgotować warzywo w osolonej wodzie. Proces ten w przypadku młodej fasoli powinien trwać kilkanaście minut (ok. 12-15). Starsze okazy najlepiej wrzucić do wrzątku na 20 minut.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.