Tęczowe przebarwienia na garnkach i patelniach ze stali nierdzewnej. Skąd się biorą i jak się ich pozbyć?

dompelenpomyslow.pl 3 godzin temu

Z pewnością każdy choć raz spotkał się z tęczowymi przebarwieniami na powierzchni stalowych garnków i patelni, ale kilka osób tak naprawdę wie, skąd one się biorą. Przeczytaj i dowiedz się, co jest powodem ich powstawania, jak się pozbyć kolorowych plam oraz jak im zapobiegać.

Skąd biorą się kolorowe przebarwienia?

Powstawanie różnokolorowych przebarwień na powierzchni garnków i patelni wykonanych ze stali nierdzewnej wynika z działania wysokiej temperatury. Przegrzewanie stalowych naczyń kuchennych powoduje powstawanie reakcji, w wyniku której na powierzchni pojawia się warstwa załamująca światło, co tworzy efekt tęczowych plam. Wpływ na ich powstawanie mogą mieć również zawarte w wodzie minerały lub dodawana do zimnej wody sól.

Jak pozbyć się przebarwień ze stalowych naczyń kuchennych?

Tęczowe plamy na powierzchni garnków i patelni nie są szkodliwe, ale ze względów estetycznych warto je usuwać, gdy tylko się pojawią. Najlepiej z ich usunięciem poradzi sobie kwas — możesz użyć w tym celu, np. octu lub soku z cytryny. Na przebarwioną powierzchnię nanieś wybrany kwas, równomiernie rozprowadź i pozostaw na chwilę. Po tym czasie wylej pozostały kwas, wypłucz naczynie pod bieżącą wodą i przetrzyj do sucha.

Jak zapobiegać powstawaniu przebarwień?

Jeśli nie chcesz, aby na Twoich naczyniach ze stali nierdzewnej pojawiały się kolorowe plamy, to powinnaś przede wszystkim zwrócić uwagę na temperaturę gotowania i smażenia. Dłuższy czas przygotowania w niższej temperaturze pomoże zapobiegać ich powstawaniu. Poza tym warto unikać wsypywania soli do zimnej wody i wycierać naczynia do sucha, tak aby nie dopuścić do powstawania wodnych osadów na ich powierzchni.

Idź do oryginalnego materiału