Do świąt Bożego Narodzenia zostało tylko kilka dni. Widać to między innymi w sklepach i na targach. Kumulacja świątecznych przygotowań nastąpi w ten weekend. Większość z nas poświęci go na ostatnie zakupy i przygotowywanie potraw.
Gość porannej rozmowy Radia Lublin, technolog żywności doktor Bogdan Szponar z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie podpowiada, jak wybierać produkty spożywcze dobrej jakości.
– Zwracajmy uwagę na skład. Informacje zawarte na etykiecie są pisane względem kolejności ilości. Zawsze pierwszy jest ten produkt, którego jest najwięcej. o ile jest pod koniec etykiety to znaczy, iż są to już ilości śladowe. Natomiast o ile kupujemy to zwracajmy uwagę żaby było bez dodatków różnych. o ile bierzemy zwykłą śmietanę, to też zwróćmy uwagę, żeby nie było dodatków zagęszczających.
Dowiemy się ile jest wędliny w wędlinie?
– Tak. Producenci o tym informują. Często podany jest skład procentowy i widać. o ile jest pierwsze mięso, później jest inny dodatek albo woda to czasami trzeba odpuścić – radzi dr Szponar.
Cała rozmowa w materiale wideo:
MaK / opr. PrzeG
Fot. Paweł Pikul













