Technolog żywności o sztuce przedświątecznych zakupów spożywczych

radio.lublin.pl 16 godzin temu
Zdjęcie: Technolog żywności o sztuce przedświątecznych zakupów spożywczych


Do świąt Bożego Narodzenia zostało tylko kilka dni. Widać to między innymi w sklepach i na targach. Kumulacja świątecznych przygotowań nastąpi w ten weekend. Większość z nas poświęci go na ostatnie zakupy i przygotowywanie potraw.

Gość porannej rozmowy Radia Lublin, technolog żywności doktor Bogdan Szponar z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie podpowiada, jak wybierać produkty spożywcze dobrej jakości.

– Zwracajmy uwagę na skład. Informacje zawarte na etykiecie są pisane względem kolejności ilości. Zawsze pierwszy jest ten produkt, którego jest najwięcej. o ile jest pod koniec etykiety to znaczy, iż są to już ilości śladowe. Natomiast o ile kupujemy to zwracajmy uwagę żaby było bez dodatków różnych. o ile bierzemy zwykłą śmietanę, to też zwróćmy uwagę, żeby nie było dodatków zagęszczających.

Dowiemy się ile jest wędliny w wędlinie?

– Tak. Producenci o tym informują. Często podany jest skład procentowy i widać. o ile jest pierwsze mięso, później jest inny dodatek albo woda to czasami trzeba odpuścić – radzi dr Szponar.

Cała rozmowa w materiale wideo:

MaK / opr. PrzeG

Fot. Paweł Pikul

Idź do oryginalnego materiału