W okresie jesienno-zimowym powinniśmy szczególnie dbać o swoje zdrowie, ponieważ jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienie. Warto dołączyć do codziennego jadłospisu warzywa, które pomagają w usuwaniu nagromadzonych w organizmie toksyn, wspomagają układ immunologiczny i dostarczają sporej dawki energii. O jakich mowa? Sprawdź już teraz.
Jakie warzywa warto jeść jesienią i zimą?
Jesienią i zimą polecamy skorzystanie z sezonowych darów natury nie tylko po to, aby wspomóc lokalną gospodarkę, ale przede wszystkim dostarczać organizmowi ważnych składników odżywczych. Dzięki nim oczyścimy organizm i przygotujemy go do nadchodzącej zimy. Jakie zatem warzywa warto spożywać, gdy na dworze robi się chłodno?
- Buraki - uznawane za superfood, wspierające pracę jelit, detoksykujące wątrobę. Warto spożywać je w trakcie każdej kuracji oczyszczającej.
- Marchew - zawarty w niej beta-karoten ma pozytywny wpływ na widzenie i odporność. Wykazuje adekwatności przeciwutleniające. Zapobiega więc wielu chorobom, w tym nowotworom.
- Czerwona kapusta - wspiera system immunologiczny, poprawia funkcjonowanie serca i wspomaga trawienie.
- Kalarepa - wykazuje adekwatności diuretyczne, dlatego wspiera funkcjonowanie nerek, a to właśnie one odgrywają dużą rolę w procesach oczyszczających.
- Brukiew - zawiera błonnik, poprawiający trawienie i pomagający w utrzymaniu odpowiedniej wagi. Oprócz tego wspiera układ odpornościowy i zdrowie kości.
Różne sposoby przygotowania posiłków z warzywami
Powyższe, sezonowe warzywa możemy jeść samodzielnie, choć lepiej będzie, jeżeli przemycimy je w konkretnych posiłkach. O jakich mowa?
- Smoothie
Z kawałka buraka, marchewki i jabłka możemy zrobić energetyzujące smoothie. Wystarczy, iż zalejemy je wodą albo jogurtem naturalnym i zblendujemy na gładką masę. W ten sposób dostarczymy organizmowi dużą dawkę warzyw na dobry start.
- Sałatka
W ciągu dnia możemy zjeść sałatkę z sezonowych warzyw. Jesienią i zimą warto przygotować ją z czerwonej kapusty, startej marchewki i posiekanej kalarepy. Całość możemy skropić oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny, co doda jej świeżości. jeżeli chcemy, aby danie było bardziej sycące, to warto wzbogacić je o kasze albo ziemniaki. Wspaniale smakuje też z pieczywem, posmarowanym twarogiem bądź awokado.
- Dodatek obiadowy
Brukiew czy kalarepę można ugotować na parze i podawać do obiadu. Inną opcją jest grillowanie tych warzyw z dodatkiem oliwy i przypraw. W ten sposób uzyskamy smaczny i zdrowy dodatek obiadowy.
- Przekąska
Plastry marchwi czy kalarepy można podjadać między posiłkami, maczając je w hummusie. Pasuje do nich też zdrowy dip np. taki zrobiony z awokado, jogurtu naturalnego i przypraw. Możliwości jest naprawdę wiele.
Zobacz też:
Rosół ciągle wychodzi mętny? Babcia ma na to złoty środek
Dodaj to do surówki z marchewki zamiast jabłka i ananasa. Poczujesz niebo w gębie
Te placuszki zrobisz dosłownie w kilka minut. Są o niebo lepsze od racuchów