Te postne pierogi podbijają podniebienia Polaków. Biją na głowę ruskie, a choćby z kapustą i grzybami

g.pl 21 godzin temu
Zdjęcie: pixabay/MYCCF


Te pierogi to doskonały pomysł na obiad bez mięsa. Sprawdzi się nie tylko u wegetarian, ale również na wielki post. Pierogi kurpiowskie są proste w przygotowaniu i nie potrzeba do nich wielu składników. To smaczny, sycący i pożywny posiłek dla całej rodziny.
Od 5 marca katolicy obchodzą wielki post. Zgodnie z tradycją, wierni powinni w tym okresie ograniczyć spożywanie mięsa i jadać jedynie skromne posiłki. jeżeli w związku z tym powoli kończą ci się pomysły na obiad, to spróbuj czegoś z regionalnej kuchni. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj pierogi kurpiowskie. To świetny zamiennik dla pierogów z mięsem. Jak je przygotować? To bardzo proste.


REKLAMA


Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]


Co lekkiego na obiad? Przygotuj pyszne pierogi kurpiowskie
Kuchnia kurpiowska jest popularna pośród społeczności Kurpiowszczyzny, czyli grupy etnograficznej zamieszkującej tereny dwóch puszcz mazowieckich: Puszczy Zielonej i Puszczy Białej. Ich posiłki opierają się głównie na produktach pochodzenia roślinnego, przede wszystkim zbóż i warzyw. Jednym z najsłynniejszych dań tego regionu są pierogi kurpiowskie wypełnione farszem z soczewicy i ziemniaków. W smaku są podobne do pierogów z mięsem, choć oprócz jajek nie znajdziemy w nich produktów odzwierzęcych. To świetna alternatywa dla wegetarian lub jako danie postne. Do przygotowania pierogów kurpiowskich będziesz potrzebować:


400 gramów mąki pszennej,
150 mililitrów gorącej wody,
jajko w rozmiarze M,
pół łyżeczki soli.


Produkty na farsz:


180 gramów zielonej soczewicy,
300 gramów ziemniaków,
dwie średnie cebule,
jajko,
pół łyżeczki majeranku,
pół łyżeczki soli,
pół łyżeczki czarnego pieprzu.


Zobacz też: Prosty i szybki sposób na obiad. Puszyste racuchy z jabłkami jak u babci


Pierogi kurpiowskie: przepis. Przygotuj coś szybkiego na obiad
Przepis na pierogi kurpiowskie jest bardzo prosty.


Najpierw przygotowujemy ciasto. W tym celu należy przesiać mąkę na stolnicę, zrobić w środku górki dołek, a następnie wlać do niego wodę, wbić jajko i dodać sól. Całość zagniatamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przenieś je do miski, zakryj ścierką i odstaw na 30 minut, aby "odpoczęło".
Gdy ciasto leżakuje, można przygotować farsz. Na początek ugotuj soczewicę według instrukcji na opakowaniu, później odcedź ją i pozostaw do ostygnięcia. Ziemniaki również należy ugotować w osolonej wodzie, a następnie rozgnieć je na gładkie purée. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją na oleju do zeszklenia. Wszystkie składniki wrzuć po ostygnięciu do jednej miski i wymieszaj na jednolitą masę.
Teraz pora na złożenie pierogów. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i dzięki szklanki lub innego podobnego naczynia wytnij okrągłe fragmenty. Na środek nałóż jedną czubatą łyżeczkę farszu i zlep brzegi. Dociśnij je mocno widelcem lub palcami, ale uważaj, aby farsz nie wypłynął bokiem. jeżeli tak się stanie, pierogi prawdopodobnie rozkleją się podczas gotowania.
Gotowe pierogi W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj dwie łyżki oleju i odrobinę soli. Gdy pojawi się wrzątek, wrzuć powoli pierogi do środka, a gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze przez około trzy minuty. Po wyłowieniu obiad będzie gotowy.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału